Actualitate

Proprietarii de locuințe vor plăti un impozit mai mare

Site-ul oficial al ANAF a publicat modelul de înregistrare a contractului de închiriere a locuințelor încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior.

Toate persoanele care obțin venituri din închirierea bunurilor proprii sunt obligate din nou să înregistreze la ANAF, într-un termen de 30 de zile, contractele pe care le încheie. Noua regulă se aplică atât contractelor de închiriere încheiate începând cu 1 ianuarie 2023, cât și contractelor de închiriere aflate în derulare.

De la 1 ianuarie 2023, proprietarii care obțin venituri din închirierea locuințelor, altele decât cele în scop turistic, vor plăti impozitul de 10% pe venit la valoarea întreagă a chiriei. „În cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, altele decât veniturile din arendă și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, venitul brut reprezintă venitul impozabil”, se arată în art. 43 al OG 16/2022.

Proprietarii pierd, începând cu data de 1 ianuarie, acea deducere de 40%, care se scădea din suma impozitului. La o chirie lunară de 1000 de lei, impozitul pe venit crește de la 60 de lei pe lună în 2022, la 100 de lei pe lună din 2023.

Vizualizări: 2,333

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: