Politică

Proiectul de lege cu eliminarea tuturor pensiilor speciale, respins definitiv

În timp de românii stau cu ochii pe bombardamentele din țara vecină, politicienii noștri fac ce au promis că nu fac.

Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale - care trecuse de Parlament acum doi ani, însă a fost declarat neconstituțional - a fost respins definitiv marți la Camera Deputaților și nu se va aplica. Acesta viza mai multe categorii de persoane care primesc astfel de pensii, de la magistrați la foștii președinți ai țării.

Proiectul de lege prin care se dorea abrogarea pensiilor speciale ale mai multor categorii profesionale a fost declarat neconstituțional după ce a trecut inițial de Parlament la începutul anului 2020. Din moment ce Curtea Constituțională a găsit că documentul este în întregime neconstituțional, parlamentarii au fost nevoiți să-l respingă în procedura de reexaminare (în iunie 2021 de către senatori, respectiv marți de către deputați).

În critica sa, Curtea a spus că documentul are „un caracter profund eterogen, vizând statute profesionale diferite, precum și funcții de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a «pensiilor speciale», fără a se respecta exigențele impuse atât din punct de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât și al fondului reglementărilor”.

Cu alte cuvinte, felul în care au ales parlamentarii să adopte abrogarea la grămadă a tuturor pensiilor speciale nu este normal din punct de vedere legislativ. De pildă, din cauză că proiectul făcea referire și la magistrați, ordinea procedurii legislative era inversă: mai întâi trecea de deputați, apoi de senatori, nu invers, cum s-a întâmplat.

„De asemenea, actul normativ adoptat nu are la bază nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, fiind încălcate în acest sens prevederile constituționale ale art.1 alin. (3) și (5) care consacră statul de drept, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor”, a mai precizat Curtea, care a încheiat prin referire la faptul că parlamentarii au omis inclusiv deciziile Curții Constituționale, care sunt obligatorii, la construirea acestei legi.

În esență, proiectul prevedea aborgarea următoarelor pensii speciale ale: parlamentarilor; magistraților; membrilor Curții Constituționale; celor care fac parte din personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor; celor care fac parte din personalul de specialitate criminalistică, celor care fac parte din personalul care ocupă funcții auxiliare de specialitate criminalistică și tehnicienilor criminaliști din cadrul parchetelor; funcționarilor publici parlamentari; membrilor corpului diplomatic și consular; personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă; celor care au îndeplinit funcția de consilier de conturi sau de auditor public extern, în cadrul Curții de Conturi; președinților țării; aleșilor locali; Avocatului Poporului.


Ulterior, la începutul anului 2021, parlamentarii au reușit să elimine, prin altă lege, numai pensiile lor speciale.

 

Vizualizări: 2,550

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: