Actualitate

Proiectul CE Oltenia care stă pe loc de trei ani și jumătate

Oameni buni, nu-i credeți pe ăștia care spun că închid termocentralele pe cărbune, dar pun ceva în locul lor.

Vă dăm doar două exemple, ambele de la Complexul Energetic Oltenia. Primul ar fi cel de la Chișcani, unde compania are două grupuri pe gaze făcute, ar trebui doar să le pornească cu un minim de investiție. Și nu o face de zece ani. Doar a primenit blocurile energetice ca să le vândă, iar când le-o cumpăra cineva o să ne minunăm cât de deștept este de le-a pornit într-o săptămână.

Al doilea exemplu este de la Termocentrala Craiova II, care s-a separat pe hârtie chiar astăzi de CE Oltenia, dar timp de două luni tot compania din Gorj îi suportă cheltuielile. Printre cheltuieli ar fi și actualizarea studiului de fezabilitate pentru un grup de gaze.

Un studiu început în 2017, în februarie, anunțat cu surle și trâmbițe de ministrul de atunci al Energiei, Anton Anton.

Ministerul Energiei anunța atunci că a demarat studiul de fezabilitate pentru centrala de 200 de MW pe gaze care va fi realizată la Craiova, alături de depozitul de gaze de la Gherceşti, în cadrul unui proiect în valoare de 180 de milioane de euro. Au trecut trei ani și jumătate și nu au făcut nimic.

Proiectul implica trei elemente esenţiale: centrala de la Craiova, depozitul de gaze naturale de la Gherceşti şi energia regenerabilă.

“Aceste trei elemente trebuie gândite integrat, pornind de la conversia centralei de la Craiova de pe cărbune, pe gaz natural. Însă inovaţia acestui proiect nu se referă atât la conversie, cât la faptul că vom folosi surplusul de energie eoliană pe care îl are România pentru înmagazinarea şi extracţia gazelor naturale din depozitul de la Gherceşti. Cu o astfel de soluţie, Gherceşti, situat foarte aproape de centrala de la Craiova, va deveni unul dintre cele mai mari depozite de gaze din ţară. Acesta este un proiect important, nu doar pentru Craiova, dar şi pentru întreaga ţară”, spunea atunci ministrul Energiei, Anton Anton.

Ei bine, au trecut de atunci trei ani și jumătate și ei doar refac studiul. Și vorbim de un grup mic, de 200 MW pe gaz în cogenerare, investiție evaluată la 180 de milioane de euro, deci mult mai puțin decât vor costa grupurile de la Turceni și Ișalnița.

Ce spune acum, la jumătatea anului 2022, ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre viitoarele grupuri pe gaze? „Sunt aprobate prin Fondul de Modernizare. Vorbim de investiţii deja aprobate, unde trebuie să înceapă construcţia lor - 845 de MW la Işalniţa, în judeţul Dolj, şi la Turceni - 475 de MW şi în tot Complexul Energetic Oltenia 725 de MW producţie solară. Vorbim de capacitate instalată de peste 2.000 de MW, care se va pune în Complexul Energetic Oltenia, investiţii deja aprobate. Termocentrala de la Craiova va fi externalizată într-o companie fără datorii, deţinută în continuare de Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea - aşa este structura acţionariatului la Complexul Energetic Oltenia”, a spus Virgil Popescu. Anii trec repede, ca mâine o să facem din nou referire la declarația asta, care nu se va concretiza în nimic.

Vizualizări: 1,618

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: