Politică

Proiect depus de Weber privind instituirea unor măsuri speciale pentru protecţia obiectivelor militare

Deputații Partidului Social Democrat, Mihai Weber și Alfred Simonis au depus un proiect la Senat pin care își doresc instituirea unor măsuri pentru protecția obiectivelor militare. Mai exact, prin această propunere legislativă se dorește protejarea obiectivelor militare care deservesc activități ce privesc securitatea națională. Inițiativa celor doi parlamentari prevede ca obiectivele militare care deservesc activităţi pentru securitatea naţională să se instituie, în extravilan, pe o rază de 2.400 de metri, zone cu regim de protecţie specială. Pentru acest lucru este nevoie de hotărâre în CSAT. Cei doi deputați precizează în expunerea de motive a proiectului de lege de ce este nevoie de un astfel de mecanism. „În acord cu principiile, interesele şi obiectivele strategice şi de securitate şi ţinând cont de complexitatea şi sensibilitatea activităţii specifice desfăşurate în obiectivele militare care deservesc activităţi pentru securitatea naţională, propunerea legislativă urmăreşte consacrarea, la nivel de lege, a unui mecanism de protecţie a acestor obiective, prin:

stabilirea, prin Hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, a obiectivelor militare care deservesc activităţi pentru securitatea naţională în jurul cărora se instituie, în extravilan, pe o rază de 2.400 de metri, zone cu regim de protecţie specială;

 reglementarea expresă a categoriilor de activităţi care nu se pot desfăşura în zonele cu regim de protecţie specială;

- stabilirea, în sarcina instituţiilor competente, a obligaţiei de a integra zonele cu regim de protecţie specială şi implicit a interdicţiilor necesare protecţiei obiectivelor militare, în baza de date a oficiilor teritoriale de cadastru şi publicitate imobiliară, în documentaţiile de amenajare a teritoriului judeţean, respectiv în planurile urbanistice generale şi în regulamentele aferente ale unităţilor administrativ-teritoriale, pentru asigurarea opozabilităţii faţă de terţi”, se arată în document.

Proiectul a fost înregistrat deja la Senat, însă forul decizional este Camera Deputaților.

 

Vizualizări: 2,191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: