Politică

Primii bani din PNRR se duc pe plata unor datorii

PNRR pare a fi mai mult despre astupat găuri, decât despre reforme instituționale, așa cum ni s-a spus.

Primii bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi traşi pentru legarea caselor de marcat la ANAF, proiect început de ceva vreme, precum şi pentru plata datoriilor către constructorul care face Autostrada A3.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu a fost întrebat, vineri, după şedinţa de guvern, unde vor merge primii bani din PNRR.

„Primele sume le putem deja trage pentru o reformă pe care a făcut-o Ministerul de Finanţe, ANAF-ul: legarea caselor de marcat, de exemplu. Este o investiţie sau o reformă pentru care putem trage deja primele sume. Acolo sunt înscrise în PNRR 150 de milioane de euro. (…) Putem trage aproximativ 25% din cele 150 de milioane de euro pe care le avem în PNRR. Cât de repede se pot face demersuri. Aşteptăm să fie publicat în Monitorul Oficial actul normativ de astăzi. Cred că mai putem pe A3 să tragem ceva sume. Nu mai ştiu în momentul de faţă care este valoarea facturilor pe care constructorul le-a făcut pentru A3, dar cred că undeva în urmă cu o săptămână – o săptămână jumate erau deja 150 de milioane de lei facturate, dacă nu mă înşel”, a spus Dan Vîlceanu.

Vîlceanu a anunţat şi că România va primi şi restul de 1,95 miliarde de euro, din avansul din PNRR. El precizează că banii vor fi viraţi în contul BNR „în câteva zile”.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a virat României 1,8 miliarde de euro drept prefinanțare, echivalentul a 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră în cadrul Facilității pentru recuperare și reziliență (FRR).

Vizualizări: 3,143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: