Actualitate

Primar din Gorj: Unde se duc oamenii dacă punem stop la cărbune?

Un primar din Gorj speră ca, după alegerile europarlamentare, să se negocieze mai intens la Comisia Europeană și statul român să convingă oficialii de la Bruxelles să amâne închiderea mineritului. „Nu avem ceva în loc și nu suntem pregătiți să punem stop la cărbune. Unde se duc oamenii?, a spus primarul din Motru”, Cosmin Morega.

 

În zona Motru, circa două mii de oameni lucrează în minerit. Nu ar avea unde să meargă dacă s-ar trage cortina definitiv peste cărbune. Cei mai mulți nu au decât să plece peste hotare, spune primarul Cosmin Morega.

 

El mai punctează că statul român ar trebui să insiste în vară la Comisia Europeană să fie amânată închiderea carierelor și a termocentralelor mai ales că nici măcar n-a început realizarea parcurilor fotovoltaice ori a centralei pe gaz care ar trebui să înlocuiască energia pe cărbune. Pe hârtie, din acest an, ar trebui să producă energie verde Complexul Oltenia. În realitate, nici nu s-a bătut vreun țăruș în teren.

 

„După alegeri, se poate schimba la Bruxelles această problemă. Nu am fost pregătiți. Noi, ca țară, n-am crezut niciodată că se poate opri această activitate. Nu suntem pregătiți să punem stop la cărbune, că nu avem ceva în loc. Acum, vorbind doar de zona Motru, nu poți să vii să spui: Gata, voi, 1.900, mai lucrați o lună și plecați acasă. Unde se duc acești oameni?”, s-a întrebat primarul din Motru într-o emisiune la Radio Infinit.

 

Edilul se teme că administrația locală investește în obiective ce riscă să devină muzee dacă orașul se va goli. „Și aceste alternative care apar nu sunt de ajuns. Se deschid făbricuțe, dar nu sunt de ajuns. Degeaba ne chinuim cu părculețe, zone verzi, piste. Cine se va plimba pe ele dacă lumea va pleca? Mă plimb eu sau doi oameni pe ele? Va trebui să se gândească cineva să nu mai fie acest dezechilibru ca toate firmele și toți oamenii să meargă într-o parte și restul să fie lăsați să moară”, a mai punctat primarul din Motru.

Vizualizări: 1,426

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: