Politică

Primar: Am ajuns la nivelul maxim pentru cofinanțări

Primarul Marcel Romanescu spune că mai toate autoritățile locale vor avea nevoie de sprijin de la Guvern în câteva luni. E vorba, în special, de primăriile care au multe proiecte pe fonduri europene în desfășurare și nu mai pot acoperi cofinanțările.

Chiar și la Târgu Jiu este această problemă, subliniază primarul Marcel Romanescu, într-o emisiune la Radio Infinit. Spune că municipiul a ajuns aproape de nivelul maxim când vine vorba de asigurarea cofinanțării pentru investițiile cu bani europeni. “E o problemă delicată și nu numai a noastră, ci a tuturor autorităților locale. Sperăm că cu sprijinul noului Guvern să găsim o soluție pentru autoritățile locale care au ajuns la nivelul maxim ca potențial pentru cofinanțare. Eu nu pot să angajez mai multe proiecte decât pot să asigur cofinanțare. Trebuie găsit sprijinul guvernamental. Dacă autoritatea nu poate asigura, Guvernul să poată sprijini”, explică Marcel Romanescu.

 

Și după toate ordonanțele date de Guvern, cheltuielile au tot crescut, iar cofinanțările au ajuns să fie chiar și de 10 ori mai mari decât la semnarea contractelor de finanțare. E motivul pentru care, mai adaugă Romanescu, Primăria Târgu Jiu a făcut și un împrumut. „Eu m-am obișnuit să mă întind cât îmi permite plapuma. Până anul trecut, în decembrie, municipiul nu avea niciun fel de împrmut. Anul trecut, am luat un credit de 7 milioane de euro pentru reactualizarea indicatorilor pentru proiectele cu finanțare europeană. Noi când am semnat contractul, partea noastră de cofinanțare era între 2 și 5%, apoi am ajuns, după doi ani, după actualizarea conform ordonanțelor date de Guvern, și la 15-20% și vorbim de proiecte de zeci sau sute de milioane de euro”, mai transmite edilul.

Vizualizări: 518

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: