Actualitate

Prețul energiei crește și tot crește... Și încă n-au închis CEO!

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 265 lei pe MWh în luna martie 2021, cu 85,9% mai mult faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 143 lei pe MWh, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 669,2 milioane de lei, în creştere cu 85,1% faţă de martie 2020 (361,5 milioane de lei).

În schimb, volumul tranzacţiilor a crescut cu doar 0,82%, până la 2.481.785 de MWh.

Cota de piaţă a PZU a fost de 47,9%, în scădere cu 6,9%. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din consumul net de energie al ţării a fost tranzacţionat pe PZU în luna martie.

Pe măsură de România închide capacitățile pe cărbune, se așteaptă și alte creșteri. Deja traderii sunt mai interesați ca în alți ani de pachetele de energie scoase la vânzare pentru anii următorii, ca să nu fie la mâna celor care vând pe PZU.

Marea necunoscută pentru toți jucătorii din piața de energie este Complexul Energetic Oltenia, care are un plan de restructurare în analiză la Comisia Europeană. Nimeni nu știe sigur cum, când și dacă va fi aprobat acest plan, nici cu câte grupuri energetice va rămâne complexul în piață. Iar întrebări similare sunt legate și de alți producători de energie pe bază de cărbune, chiar dacă mai mici.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Din 2014, Piaţa pentru Ziua Următoare din România funcţionează în regim cuplat cu pieţele similare din Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.

Vizualizări: 2,208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: