Actualitate

Polonia refuză să închidă mina de cărbune de la Turow

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki a declarat luni că autorităţile de la Varşovia nu vor închide mina de cărbune de la Turow, situată în apropiere de Cehia. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Polonia trebuie să oprească exploatarea minei de cărbune de la Turow. Cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei.

"Nu intenţionăm să închidem mina şi nu vom accepta acest lucru deoarece asta a pune în pericol aprovizionarea energetică a Poloniei", a declarat Mateusz Morawiecki, într-o conferinţă de presă. 

Mateusz Morawiecki a catalogat decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene drept una "periculoasă", în ceea ce priveşte securitatea energetică. El a susţinut că mina de la Turow aprovizionează cu lignit o centrală electrică, generând  7% din producţia de electricitate a Poloniei.

Mina este situaţă în sud-vestul Poloniei, fiind în apropiere atât de graniţa cu Republica Cehă cât şi de cea cu Germania.  Autorităţile cehe consideră că mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere și au depus sesizare la CJUE.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis vineri că Polonia trebuie să pună capăt "imediat" exploatării acestei mine.

Vizualizări: 5,698

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: