Politică

Politicienii “salvează” CEO luându-i 1,6 miliarde de lei

Politicienii au un nou motiv de ceartă, de data aceasta pe banii Complexului Energetic Oltenia. Ministerul Finanțelor vrea, printr-o ordonanță, să pună Complexul Energetic Oltenia să returneze către fondul de privatizare un ajutor de 1,6 miliarde de lei primit pentru restructurare, aprobat inclusiv de către Comisia Europeană. Asta pentru a reduce deficitul bugetar.

Ministrul Finanțelor fiind pesedist, au sărit liberalii cu gura pe el, să renunțe la această ordonanță. La fel cum fac și pesediștii când face liberalul de la Energie o boacănă.

Toate aceste certuri sunt de formă, PNL și PSD guvernează împreună și toate deciziile sunt luate de comun acord. Cearta de la televizor este de ochii lumii. Cu toții au văzut un profit estimat de peste trei miliarde de lei la CE Oltenia, astfel că au pus ochii pe bani. Preocuparea lor pentru siguranța energetică a țării se vede treaba că nu este una reală.

Complexul Energetic Oltenia a primit un grant în valoare de 1,6 miliarde lei, ca parte a ajutorului de stat pentru implementarea Planului de restructurare aprobat și de Comisia Europeană, conform ordonanței 21 din 2022, care pune în aplicare decizia de ajutor de restructurare a CE Oltenia.

Acești bani au fost virați de Ministerul Finanțelor din venituri rezultate din privatizare înregistrate în disponibilul contului curent general al Trezoreriei Statului. Ulterior, Ministerul Energiei urma să returneze acești bani din bugetul de stat prin bugetul propriu, până cel târziu în data de 15 decembrie 2022.

Însă acum Finanțele prevăd în „ordonanța-trenuleț” că banii vor fi returnați din bugetul Complexului Energetic Oltenia.

„Reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare în lei utilizate conform alin. (1), diminuate cu sumele restituite potrivit alin. (4) se asigură din bugetul Societăţii “Complexul Energetic Oltenia”-S.A, până cel târziu în data de 30 septembrie 2023”, arată articolul din ”ordonanța-trenuleț”.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, luni, că „în niciun caz Complexul Energetic Oltenia nu trebuie să returneze 1,6 miliarde lei, care este parte a ajutorului de restructurare acordat de Comisia Europeană”.

„Un ajutor de restructurare se acordă, nu se returnează. Se returnează doar dacă este cumva greșit acordat sau s-a întâmplat ceva cu acel ajutor. Or acel ajutor a fost cheltuit exact așa cum este. Nu putem lăsa ca pe umerii Complexului Energetic Oltenia, odată ce se aprobă acest ajutor de stat, cu ajutorul de salvare, cu ajutorul de restructurare, să mergem la nici un an să luăm banii înapoi, indiferent dacă are sau nu are profit. Vă dați seama ce ar însemna să îi iei ajutorul de restructurare înapoi, după ce a fost aprobat de Comisia Europeană?”, a afirmat el.

Virgil Popescu a precizat că probabil este o greșeală a Ministerului de Finanțe. 

Vizualizări: 3,750

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: