Actualitate

Pințea ne anunță că mai durează mult și bine aprobarea planului de restructurare

Lăcrămioara Pințea, membru al Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a vorbit joi pentru Focus Energetic despre planul de restructurare a companiei.

Întrebată cum își explică faptul că planul de restructurare nu a fost aprobat până acum de Comisia Europeană, Pințea a spus că nici nu se aștepta să se întâmple. Asta deși mai mulți oficiali români ne asigurau astă-vară că în septembrie 2021 deja va fi aprobat.

“Nu și nici nu ne așteptam să vină. Motivul pentru care ei au deschis investigația este exact acesta, că cele șase luni necesare pregătirii unui plan și obținerii aprobării nu au fost suficiente pentru ca toată lumea să ajungă la punctul final. Noi cu pregătirea unui plan și cu finalizarea lui, ei cu decizia. Practic, decizia de investigație aprofundată nu face decât să extindă perioada de analiză, fiind necesare mult mai multe date din partea companiei, din parta statului român”, a spus Pințea.

Membru al Directoratului CEO, Pințea a spus că la început s-a mers doar pe contribuția statului: “Este nevoie de mai mult părți implicate, nu este doar statul român și compania, cum am plecat inițial la drum, trebuie să fie și ceilalți acționari, trebuie să fie și creditorii actuali și potențiali”.

La CE Oltenia sunt și alți acționari, printre care Fondul Proprietatea, care are în jur de 20% din acțiuni. “În calitatea lor de acționar, cu siguranță susțin planul de restructurare, însă este nevoie de o contribuție. O contribuție care de obicei este sub formă de bani, dar poate fi și în alt fel. De exemplu, dacă noi, în aceste demersuri pe care le facem, vom crește capitalul social, adică statul vine oricum cu foarte mulți bani de la buget (...) banii pot veni sub formă de grant, sub formă de majorare de capital. Dacă mergem pe o majorare de capital la care ceilalți acționari nu participă, li se diminuează cota. Această diminuare sau diluare este o formă de contribuție pe care Comisia Europeană o acceptă”, a spus Pințea în interviul de la Focus Energetic.

Și pierderile din urmă ale companiei reprezintă o problemă. “Comisia Europeană vrea să vadă o acoperire a pierderilor acumulate, care se poate face fie cu contribuție, dar și cu reducere de capital. Este posibil întâi să reducem capitalul social, apoi facem o creștere. Ăștia sunt pași care necesită timp”, a explicat Pințea. Pierderile acumulate de Complexul Energetic Oltenia de-a lungul timpului se ridică la 1,7 miliarde de lei.

Lăcrămioara Pințea a spus că abia după ce se fac acești pași, vom putea să vorbim despre aprobarea planului de restructurare. “Nu vom aștepta încheierea acestor etape, pentru că ar trece prea mult timp, dar sunt necesare anumite borne de a fi atinse de către companie și de către acționari, care să dea confortul Comisiei Europene că lucrurile au pornit într-o direcție și nu se mai schimbă”, a mai spus Pințea.

Planul de restructurare, pentru care CE Oltenia a plătit un milion de euro unui consultant, este în analiza Comisiei Europene din august anul trecut.

Vizualizări: 3,411

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: