Actualitate

Așteaptă un nou guvern pentru pensionarea minerilor și energeticienilor

Criza politică face imposibilă rezolvarea în această perioadă a problemei minerilor și energeticienilor, cărora li s-a spus toată vara că legea 197/2021 îi va pensiona la 52 de ani.

Legea a intrat în vigoare în august, dar casele de pensii resping pe bandă rulantă cererile de pensionare, spunând că nu pot fi asimilate perioadele lucrate înainte de 2021 cu condițiile speciale, pentru că nu ar scrie explicit în lege.

Politicienii au continuat să îi mintă pe mineri și energeticieni ba că au mai băgat altă lege în parlament, ba că fac ordonanță de urgență, ba că e legea bună, dar sunt cei de la casele de pensii rău intenționați. Din păcate, cea mai simplă soluție, ordonanța de urgență, nu mai este de actualitate, pentru că avem un guvern demis, cu puteri limitate.

Cea mai recentă minciună a fost duminică, atunci când ministrul Dan Vîlceanu s-a întâlnit cu liderii sindicali și le-a spus că legea va fi aplicabilă printr-o circulară dată de președintele Casei Naționale de Pensii, prin care va fi asimilată condițiilor speciale doar perioada lucrată înainte de 2021. Era mai mult decât nimic, doar că a fost o minciună, pentru că liderii sindicali l-au sunat pe președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, care le-a transmis că asimilarea la condiții speciale a perioadei dinainte de 2001, așa cum a propus ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu, necesită emiterea unei ordonanțe de urgență a guvernului.

O ordonanță pe care minerii și energeticienii o așteptau de săptămâna trecută, pentru că știam cu toții că va pica guvernul prin moțiune de cenzură și că, până la numirea unui nou guvern, avem un executiv cu puteri limitate. Toate calculele politice arată că ar putea dura câteva luni până când vom avea un nou guvern, timp în care protestele sunt limitate la o sută de persoane, astfel că nu va ține nimeni cont de ele. 

Chiar dacă vorbesc de grevă generală, legal aceasta nu poate fi organizată având ca revendicare modificarea unei legi, astfel că sindicatele nu se vor implica la vedere. În concluzie, a fost o bătaie de joc, la care au fost complici toți politicienii din Gorj. 

Chiar dacă nu avem guvern cu puteri depline, problema ar putea fi rezolvată în câteva săptămâni în parlament, dar PSD a inițiat de formă o lege și acum stă în așpteptare, USR joacă pervers, spunând că nu este nevoie de o altă lege și că este bună prima, asta în ciuda deciziilor de respingere pe care le primesc minerii. Miruță de la USR face asta doar pentru a-și scuza lipsa de implicare în găsirea unei soluții, dar câtă vreme sunt mulți care îl cred, să fie sănătoși. 

Și, ca să fie tabloul complet, ieri a ieșit în presă deputatul liberal Gheorghe Pecingină, un fel de Superman de Gorj, care ne-a garantat că se va ocupa el personal pentru ca lucrurile să meargă cât se poate de repede. Aia era, să stăm liniștiți că e ca și rezolvată.

 

Vizualizări: 5,458

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: