Actualitate

Peste o mie de cereri pe Legea 197/2021

Casa de Pensii Gorj a primit peste o mie de cereri de recalculare a pensiilor pe Legea 197/2021. Este vorba de pensionari care au lucrat în termocentralele pe cărbune și carierele miniere și care speră că, acum, vor avea pensii mai mari.

Sunt și câteva cereri de pensionare depuse de actualii salariați, doar că aceștia au nevoie de adeverințe de la Complexul Energetic Oltenia, care să fie în acord cu solicitările casei de pensii și cu legea.

Deși adoptată acum doi ani, Legea 197 nu a fost aplicată integral, pentru că interpretarea dată de Casa Națională de Pensii nu a fost conformă cu dorința legiuitorului, în sensul că nu au fost recunoscute retroactiv condițiile grele de muncă.

După ce Înalta Curte de Casație și Justiție a lămurit problema la jumătatea lunii martie, oamenii au început să depună noi cereri la casele de pensii. Casele județene nu au primit încă o nouă interpretare de la Casa Națională de Pensii, astfel că deocamdată doar strâng cererile și le dau numere de înregistrare. Va fi o vară fierbinte pentru salariații acestei instituții, când lucrurile se vor clarifica și vor avea mii de cereri de pensionare, dar și mii de cereri de recalculare.

Potrivit Legii 197/2021, salariații care au 30 de ani vechime, dintre care 25 lucrați în cariere miniere sau termocentrale pe cărbune, se pot pensiona la 52 de ani.

Vizualizări: 2,198

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: