pamFLEȚI

Pe locuri, fiți gata... la loc comanda!

Nici nu puteam găsi un titlu mai adecvat, dată fiind situația reală în ceea ce privește stabilitatea producției energetice a României. 

Parlamentarii PSD anunță că vor iniția un proiect de lege, care să permită finalizarea investițiilor energetice începute înainte de aderarea României la Uniunea Europeană și blocate ulterior din cauza unor probleme legate de mediu (motive absurde).

Printre obiectivele care ar putea să fie finalizate se regăsește și amenajarea hidroenergetică a Jiului, pentru care au fost cheltuite 175 de milioane de euro, lucrările fiind blocate de instanță, la cererea unor așa-zise organizații de mediu, deși erau făcute în proporție de peste 90%, respectiv 65%!!

”PSD va depune un proiect de lege prin care investiții energetice, începute înainte de 2007 și abandonate mai apoi din cauza unor litigii pe teme de mediu, să fie scoase din zona ariilor protejate. Astfel se vor putea finaliza rapid două hidrocentrale de pe Jiu, unde deja s-au investit peste 175 de milioane de euro. Odată puse în funcțiune, aceste hidrocentrale vor aduce suplimentar o cantitate importantă de energie ieftină, pentru sistemul energetic național”, a declarat deputatul Mihai Weber, președintele PSD Gorj. 

Mai concret, proiectele mari, din energie și infrastructură (hidrocentrale, autostrăzi), care sunt clasificate ca fiind proiecte de interes național, să poată fi executate fără să existe posibilitatea blocării lor, după ce au fost obținute toate autorizațiile prevăzute de legislația națională. 

Tradus, vipera, vidra, gândacul croitor și musca zidăreasă... nu vor mai putea împiedica genul acesta de lucrări.

Nu este primul politician care promite schimbarea legii pentru deblocarea acestor investiții, dar până acum cei care subminează independența energetică a României s-au dovedit a fi mai puternici. 

Fostul deputat PSD Gorj, Elvira Șarapatin, chiar a avut un proiect de lege, prin care realizarea de amenajări hidroenergetice a fost declarată lucrare de interes public major. Legea a intrat în vigoare în noiembrie 2020, dar lucrările tot nu au fost deblocate.

Și senatorul Ion Iordache a creat un grup de lucru la începutul mandatului său, în 2020, și a făcut mai multe demersuri în acest sens, însă s-a izbit de un adevărat blocaj în cadrul Ministerului Energiei. 

Toate acestea sunt indicii clare că miza și substratul din spatele obiectivelor economice strategice sunt mai mari decât ne închipuim noi. 

Avem dovada clară prin acțiunile așa-ziselor organizații de mediu care au reușit să ne sfâșie efectiv, blocând, prin diferite demersuri, finalizarea lucrărilor. Ong-iștii de la Declic, Bankwatch, Greenpeace... finanțați și susținuți din alte sfere de interes, au pulverizat sub umbrela activismului de mediu tot ce-a fost obiectiv economic, având în complicitate chiar sistemul, un sistem trădător, care a funcționat în detrimentul României. 

Acum, după ani și ani, patinăm în același loc și, mai grav, președintele iasă și se plânge că statul a eșuat! Nu, mutule, statul nu a eșuat, ci doar a trădat! De eșuat am eșuat noi și România!

Vizualizări: 7,080

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: