Diaspora

Papa Francisc, atac dur la progresiștii care vor să elimine Crăciunul

Papa Francisc a criticat luni propunerea de ghid intern a Comisiei Europene, care a stârnit controverse cu privire la utilizarea cuvântului Crăciun, denunţând un “act dictatorial”.

“Documentul despre Crăciun este un anacronism”, a declarat Papa Francisc în avionul care îl aducea luni de la Atena la Roma, unde a efectuat o vizită.

Referindu-se la documentul Uniunii Europene cu privire la Crăciun, pontiful l-a definit “un anacronism”, spunând că – de-a lungul istoriei – multe dictaturi au încercat să facă acest lucru, relatează Vatican News.

Un document intern al Comisiei Europene care îi sfătuia pe oficiali să folosească termeni precum „sezonul sărbătorilor” mai degrabă decât Crăciunul a fost retras după un protest din partea politicienilor de dreapta.

Reacția Vaticanului a fost mai dură ca niciodată. “Este o modă a unui secularism diluat, apă distilată… Dar este ceva care nu a funcţionat în istorie” – a mai spus Suveranul Pontif, subliniind totodată că “Uniunea Europeană trebuie să-şi însuşească idealurile părinţilor fondatori, care au fost idealuri de unitate, de măreţie, având grijă să nu facă loc colonizării ideologice”, deoarece “acest lucru ar putea sfârşi prin a diviza ţările, putând duce la eşecul Uniunii Europene”.

“Uniunea Europeană trebuie să respecte fiecare ţară aşa cum este structurată în interiorul său. O varietate de ţări, fără a dori o uniformizare. Nu cred că va face acest lucru, nu aceasta a fost intenţia însă, atenţie, pentru că uneori se vine cu astfel de proiecte şi apoi nu ştiu cum să facă… nu ştiu, îmi vine în minte… . Nu, fiecare ţară are specificul său, însă fiecare ţară este deschisă către celelalte. Uniunea Europeană: suveranitatea sa, suveranitatea fraţilor într-o unitate care respectă specificul fiecărei ţări. Şi, atenţie, să nu se devină vehicul de colonizare ideologică. Din acest motiv, acea chestiune legată de Crăciun este un anacronism” – a mai adăugat Papa Francisc.

Papa Francisc a făcut o paralelă între aceste recomandări şi practicile aplicate de dictaturi, precum cea nazistă şi cea sovietică, în îndepărtarea de creştinism, relateaz[ Adevărul.

“În istorie, multe dictaturi au încercat să facă aşa ceva, gândiţi-vă la Napoleon, gândiţi-vă la dictatura nazistă, la dictatura comunistă, este un mod de laicitate edulcorată”, a spus Suveranul Pontif.

După reacția Vaticanului, oficialii europeni au făcut pasul înapoi. “Sărbătorirea Crăciunului și utilizarea denumirilor și simbolurilor creștine fac parte din bogatul patrimoniu european. Nu interzicem și nici nu descurajăm utilizarea cuvântului Crăciun”, a transmis Comisia Europeană într-un comunicat.

În ceea ce privește orientările pentru o comunicare incluzivă, acest document nu a fost adoptat de Comisie și a fost retras, conform declarației comisarului european pentru egalitate, Helena Dalli.

Vizualizări: 1,705

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: