La modă

Ochelarii de vedere, plătiți de angajator

O Decizie a Curții de Justiție a UE, luată după procesul inițiat de un român din Cluj, prevede că ochelarii de vedere ai salariaților vor fi decontați de angajatori.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că angajatorul va trebui să suporte costul ochelarilor de vedere pentru angajații care lucrează la calculator și care au vedere afectată de aceste condiții. Decizia a fost luată în urma acțiunii în justiție inițiată de un angajat din Cluj al statului român.

Un angajat al serviciului pentru Imigrări din Cluj a trebuit să-și schimbe ochelarii întrucât vedere îi slăbise. Costul total al lentilelor, ramei ochelarilor și manoperei a ajuns la 2.629 lei iar angajatul a cerut instituției pentru care lucra să achite aceste costuri întrucât vederea i-ar fi fost afectată de lucrul la monitor, la care s-au adăugat și alți factori de risc, precum lumina vizibilă discontinuă, absența luminii naturale și suprasolicitarea neuropsihică.

Cum cererea i-a fost respinsă, angajatul a dat instituția în judecată la Tribunalul Cluj iar judecătorii români au cerut clarificări de la CJUE care a decis ca angajatorul să achite contravaloarea acestor aparate de corecție, inclusiv ochelarii, chiar dacă aceștia nu sunt utilizați doar la muncă. Aceste plăți trebuie să fie făcute sub forma decontării, nu a unui spor la salariu.

Vizualizări: 565

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din La modă:

Citește și: