Actualitate

O telefonistă de la Turceni a obținut în instanță grupa de muncă

Parlamentarii au în discuție un proiect de lege prin care vor să stabilească meseriile din termocentrale și carierele miniere care să beneficieze de grupă de muncă, pentru ca salariații să se pensioneze mai devreme. Ideea ar fi să aibă grupă doar salariații din zona productivă, nu cei de la birouri.

Astfel de reglementări au fost și în trecut, dar o fostă telefonistă de la Turceni a reușit să obțină grupa în instanță, pentru circa 15 ani de muncă. Angajatorul îi dăduse adeverința pentru grupa a doua, dar Casa de Pensii nu o recunoscuse. Mențiunile din contractul de muncă arată că femeia a lucrat ca muncitor necalificat, sudor și apoi xeroxist și telefonist.

Casa de Pensii a explicat în instanță că meseriile nu figurau în actele normative care reglementau grupa a doua de muncă. La art.3 din Ordinul nr.50/1990 se prevede că: „Beneficiază de încadrarea în grupele I și II de muncă, potrivit celor menționate, fără limitarea numărului, personalul care este în activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maiștri, tehnicieni, personal de întreținere și reparații, controlori tehnici de calitate, precum și alte categorii de personal care lucrează efectiv la locurile de muncă și activitățile prevăzute în anexele nr. 1 și 2”.

Femeia avea însă adeverință de la fostul angajator care atesta condiții de grupa a II a de muncă, pentru întreaga perioadă de 15 ani dedusă judecății.

Încadrarea în condiții deosebite de muncă a ținut cont de faptul că și telefonista a lucrat într-o întreprindere în care nivelul noxelor era peste limita normală.

Mai mult, femeia avea consemnați în carnetul de muncă cei 15 ani și jumătate lucrați în condiții de grupa a doua, astfel că decizia ei de pensionare va fi refăcută, din dispoziția instanței.

Mii de pensionări vor fi în următorii ani de la Complexul Energetic Oltenia, dacă proiectul de lege care este acum în parlament va fi aprobat. Sunt discuții aprinse legate de meseriile care să beneficieze de această facilitate.

Vizualizări: 2,723

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: