Politică

Ministrul Virgil Popescu trădează

Zvonul că mai mulți directori din Ministerul Energiei fac lobby la Comisia Europeană pentru un plan mai dur de restructurare la CE Oltenia, zvon la care federațiile sindicale au făcut referire într-un comunicat, nu a apărut întâmplător. Mai multe surse politice susțin că însuși ministrul Virgil Popescu și-a luat mâna de pe compania energetică. 

Ministrul a fost căutat de oameni de la Gorj interesați de soarta companiei și s-a dat ocupat. Liderii federațiilor sindicale i-au cerut luni o întrevere și l-au somat să răspundă în cursul zilei, ceea ce nu s-a întâmplat.

În aceste condiții, protestele sunt iminente, avertizează liderii sindicali. Dacă citim mesajele minerilor pe paginile de socializare, vedem că tensiunea este uriașă.

Pe scurt, lucrurile stau cam așa. CE Oltenia a trimis încă din august planul de restructurare, destul de dur, dacă avem în vedere că rămâneau în zece ani doar 4.400 de salariați din 12.000. Planul prevede închiderea perimetrelor miniere de la Husnicioara, Peșteana și Lupoaia, a câte unui grup de la Ișalnița, Turceni și Rovinari, dar și externalizarea termocentralei Craiova II. Noul plan de restructurare a presupune să rămână doar termocentrala Rovinari cu trei grupuri și carierele din zonă. Pe restul se pune lacătul.

Administrația Complexului Energetic Oltenia rămâne în faza de negare și a dat și luni un comunicat, precum că nu există niciun alt plan de restructurare. Nici nu știm cum ar fi mai rău, să existe acest plan sau nu. Că alternativa este lichidarea totală. CE Oltenia aștepta aprobarea planului în octombrie anul trecut, apoi în noiembrie, în decembrie, a avansat apoi data de 15 ianuarie, apoi de 15 februarie. Acum nu mai avansează nimic. Ce știm sigur este că 30 aprilie este data limită pentru cumpărarea certificatelor de carbon, că sunt de cumpărat milioane de certificate și că prețul unuia a ajuns la 40 de euro și o să mai crească. Știm că, fără ajutorul de 241 de milioane de euro de la stat, CE Oltenia nu va avea bani să le cumpere, iar asta presupune o amendă de câteva sute de milioane de euro plus pierderea acordului de mediu. Adică falimentul, ca să nu ne mai ascundem. Dacă avem vreun Superman care să facă toată astea în nici două luni și jumătate, acum este momentul să apară.

P.S.: Mai sunt trei săptămâni de ger, minerii știu că acum nu se poate fără ei. Nu îi provocați, că v-au arătat acum doi ani de înseamnă să fie uniți.

P.S.1: În PNL sunt și oameni conștienți de ceea ce urmează și care încearcă să ajute compania. Tot în PNL sunt și trădătorii. Nu știm care sunt mai tari.

Vizualizări: 3,212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: