La modă

Țuica de prune, cât costă la cazan și cât la magazin

Românii vând țuica de prune cu prețuri între 13 și 40 de lei pe litru, în funcție de tărie, de zonă, de vechime și de... client. Țuică curată, cum spun oltenii.

Prețurile sunt mici, mult mai mici față de cele din magazine. De exemplu, o sticlă de 700 de mililitri de țuică, cu patru ceșcuțe și un ștergar, depășește 330 de lei. O sticlă de țuică premium de 32 de grade, la 700 ml, ajunge la 180 de lei, fără niciun cadou. Iar un țoi de 100 ml, cu echichetă frumoasă, este vândut în magazine cu 38 de lei.

Sunt prețuri pe care producătorii de țuică nici nu visează să le obțină. Drept este că pentru țuica vândută la poartă nu se plătesc taxe, accize, dar nici românii nu mai au spiritul de comerciant. 

Altfel nu ne explicăm cum de găsim anunțuri de vânzare a țuicii chiar și la opt lei litrul sau pălincă de Maramureș cu 30 de lei.

În funcţie de zonă, ţuica poartă şi alte denumiri: horincă, palincă, răchie sau şliboviţă. În funcţie de concentraţia de alcool ţuică este obişnuită, cea care are în jur de 24-28 grade, ţuică bătrână de 32-48 grade şi horincă în jur de 50- 55 grade. Cert este că nicio ţuică nu coboară sub 24% concentraţia alcoolică.

Deşi mulţi o consideră nocivă, băută cu măsură, ţuica are proprietăţi excelente pentru sănătate. Are efect asupra digestiei şi a metabolizării grăsimilor. Şi, dacă mai vrei un argument în plus în favoarea consumului de ţuică acesta vine de la cercetătorii americani, care au descoperit o enzima în ţuică de prună. Enzima cu pricina reduce depunerile de colesterol de pe vasele inimii. Prin urmare, dacă bei zilnic 32 ml ţuică de prună, vei ţine la distanţă bolile de inima cauzate de arteroscleroză. Totuşi, băută în cantităţi mai mari, ţuică are efecte nefaste asupra organismului.

Vizualizări: 44,801

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din La modă:

Citește și: