Actualitate

Minerii câștigă mai mult din propunerea lui Vîlceanu decât energeticienii

Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia speră să aibă pensii mai mari, după ce au aflat de la ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, că perioada lucrată înainte de anul 2001 va fi asimilată condițiilor speciale de astăzi, inclusiv din punct de vedere al contribuțiilor.

Vîlceanu s-a întâlnit duminică, la Târgu Jiu, cu liderii sindicali, pentru a le explica modul în care va fi aplicată Legea 197/2021, potrivit unei circulare care a fost transmisă caselor de pensii.

Minerii și energeticienii aveau aproape toți înainte de 2001 grupa a II-a (condiții deosebite), iar perioada va fi asimilată cu grupa I (condiții speciale). Asta înseamnă că pentru perioada respectivă câștigă o reducere de șase luni a vârstei de pensionare în loc de patru.

Problema este că pentru perioada lucrată din 2001 și până în august 2021, când a intrat în vigoare legea 197, fiecare rămâne cu grupa avută. Minerii au avut condiții deosebite, cu unele excepții, astfel că toți cei care au 52 de ani vor îndeplini condițiile de pensionare. De exemplu, un miner care s-a angajat în 1986 va avea 14 ani de grupa întâia, deci reducere de 7 ani, iar din 2001 va avea 20 de ani de condiții deosebite, deci reducere de 6 ani și 8 luni. În concluzie se va pensiona la 52 de ani.

În cazul energeticienilor situația este diferită, pentru că aceștia au pierdut grupa de muncă în 2001 și doar cei de la Rovinari au recâștigat-o după câțiva ani, în 2009. În aceste condiții, cei din Rovinari vor îndeplini condițiile de pensionare după 55 de ani, iar cei din celelalte termocentrale pe la 58 - 59, ceea ce a stârnit nemulțumirea acestora. Un energetician angajat în 1986 va avea o reducere de 7 ani pentru perioada lucrată până în 2001, dar atât, dacă după aceea a prins doar condiții normale.

Cei din minerit ar fi mulțumiți de noua interpretare a legii, cei din energie parțial, dar cu toții vor avea pensii mai mari, se pare, dacă perioada de dinainte de 2001 va fi asimilată condițiilor speciale. În acea vreme, contribuțiile nu erau diferențiate în funcție de grupa de muncă.

Ar fi 1.800 de salariați care ar îndeplini condițiile de pensionare în acest an și încă 800 până în martie. Liderilor sindicali li s-a sugerat să vorbească cu oamenii să depună dosarele în decembrie, ca să se pensioneze anul viitor, că nu ar fi surse bugetare în acest an.

Vizualizări: 8,943

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: