Actualitate

Miner: Domnul director a văzut cum sunt plotogite benzile?

Tot mai tensionați sunt minerii din Gorj odată ce planul de restructurare aprobat pentru Complexul Energetic Oltenia avansează. Se tem că vor rămâne pe drumuri, fără loc de muncă ori posibilitatea să o ia de la zero din cauza problemelor de sănătate pe care le-au dobândit în cariere. De condițiile grele pe care le îndură în producție, șefii n-au prea auzit. 

Marius Berca, salariat de la EMC Jilț a declarat că Plaveti, șeful CEO, nu știe nici cum arată o bandă în care s-au bătut sute de scoabe ca să mai poată duce cărbune.

Tocmai pentru că lucrează în condiții grele și au sănătatea deja șubredă mulți dintre ei, minerii au cerut protecție socială în caz de restructurări: „N-am cerut mult. Vrem să ni se asigure protecția socială în caz de restructurare. Să fie prevăzute plăți compensatorii, de la 40 de salarii în sus. Sunt bani prin închiderea mineritului. Vă gândiți că dacă ar trebui să mergem cu CEO la capacitate nu am avea cu ce? Domnul director general a venit să vadă cum arată o bandă plotogită, cusută cu scoabe, cu sute de scoabe bătute?”.

Personalul îmbătrânit din cariere e măcinat deja de boli și nu va avea cum să o ia de la capăt în alt domeniu dacă ar rămâne pe drumuri, mărturisește Berca. „Vor rămâne oameni muritori de foame. Nu pot toți să o mai ia de la zero. Am un coleg căruia i-a venit rău pe cabină. Majoritatea au inima terminată din cauza stresului și oboselii. Au probleme cu spatele. Majoritatea au probleme de sănătate. După 45 de ani deja începi să scârțâi în minerit, dar nu se gândește nimeni. Tăcerea asta e fundalul închiderii”, a declarat Marius Berca, sindicalist de la EMC Jilț.

Vizualizări: 2,192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: