Social

Mii de motreni au o vară la dispoziție să își pună centrale pe gaze

Dispare și ultima societate de termoficare din Gorj. Motrenii au la dispoziție o vară întreagă pentru a se branșa la rețeaua de gaze, pentru că este puțin probabil ca Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă Motru să mai funcționeze. Altfel, riscă să stea iarna viitoare în frig.

Uzina avea de achiziționat circa 44 de mii de certificate de carbon până la 30 aprilie, dar nu a avut cele două milioane de euro necesare. În aceste condiții, o să primească o amendă de 4,4 milioane de euro, câte 100 de euro pentru fiecare certificat neachiziționat. Iar obligația de a cumpăra certificatele rămâne. 

Fără un ajutor de la guvern, UATAA Motru nu va avea de unde să scoată cele șase milioane de euro. De altfel, prefectul de Gorj, Corneliu Răducan Morega, le recomandă motrenilor să își pună centrale pe gaze. „După părerea mea, Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru are șanse reduse să își mai revină, în contextul în care nu au fost plătite certificatele de CO2 și vin și acele amenzi. (...) La Motru este rețea de gaze naturale și, în opinia mea, este o opțiune clară pentru autoritățile de acolo și pentru populație. Și, dacă nu mai au vreun plan de salvare a UATAA, să înceapă de acum să treacă pe gaze naturale”, a declarat prefectul de Gorj, Corneliu Răducan-Morega.

În Motru sunt peste șase mii de apartamente și doar câteva sute au centrale pe gaze. Recent a apărut o lege care obligă beneficiarii să evacueze noxele de la centralele pe gaze deasupra construcției, iar asta implică cheltuieli mai mari. O alternativă mai bună ar fi centralele de bloc sau de scară.

La rândul lui, primarul din Motru, Cosmin Morega, nu știe dacă are rost să mai facă investițiile programate la UATAA. Soluții trebuie însă găsite și pentru școli și alte instituții. “Am vorbit și cu ministrul Economiei, mi-a spus franc că într-un an - doi trebuie să ne luăm gândul de la cărbune”, a spus primarul. “Și dacă ar fi să avem bani, nu am avea timp să facem documentațiile și instalațiile pentru centrale independente la școli și alte instituții în câteva luni”, a mai spus primarul Morega.

Vizualizări: 4,898

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: