Actualitate

Mesaj dur al unui salariat al CE Oltenia: Aveti conștiința curată? Nu simțiți nici o urmă de vinovăție?

Constantin Vilnoiu, salariat al Complexului Energetic Oltenia, prezintă într-o postare pe pagina de socializare modul în care a fost tratat de societate în ultimele luni, când a încercat să obțină adeverința cu care să se pensioneze.

“Stimati colegi mineri si energeticieni,

Sunt salariat al Complexului Energetic Oltenia, Sucursala Electrocentrale Isalnita din anul 1987 in cadrul Sectiei PRAM - AMC, si pot spune ca niciodata salariatii CEO nu au fost tratati cu mai mult dispret de catre cei care detin functii menite a asigura bunul mers al companiei,

Doresc sa va aduc la cunostinta urmatoarele:

Pentru iesirea la pensie, din luna august 2021 si pana in prezent am adresat angajatorului nu mai putin de 3 cereri prin care solicitam adeverinta cu activitatea desfasurata in cadrul companiei de la angajare si pana in prezent, adeverinta care sa certifice faptul ca am lucrat in conditiile specificate in Art 30 alin 1 lit. i. din Legea Pensiilor modificata prin Legea 197/2021 (activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui).

Cu rea intentie, angajatorul a motivat fiecare raspuns negativ fie prin faptul ca “s-a eliberat Adeverinta nr...“(care nu avea legatura cu cererea mea), fie prin puncte de vedere ale CNPP (cu care salariatii CEO sunt in procese de contestare a deciziilor de respingere a pensionarii) care mentionau ca “legea nu se poate aplica retroactiv”, fie prin lipsa unui “formular tipizat” necesar satisfacerii cererii mele.

In urma unei sesizari inaintate catre ITM in care evidentiam nerespectarea Codului Muncii in ceea ce priveste cererile mele, dupa ce s-a incercat inducerea in eroare a ITM (am primit o adresa fara valoare si un raport per salariat...), ITM Dolj a decis ca „angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate”. 

In urma deciziei ITM, angajatorul a eliberat o adeverinta care rezolva doar partial cererea mea, refuzand sa specifice ce activitate am desfasurat, formularea fiind “... in perioada ... a desfasurat activitatea in cadrul Sectiei ...”. Cred insa ca sunt printre putinii salariati din CEO care a obtinut o astfel de adeverinta (chiar asa incompleta cum este ea...), adeverinta in care se specifica si faptul ca activitatea s-a desfasurat in “unitati de producere a energiei electrice si termice pe baza de carbune”...

Ca urmare a publicarii in presa a raspunsului la ultima mea cerere, in care Sef Biroului Resurse Umane Isalnita motiva refuzul eliberarii adeverintelor prin inexistenta unui “ formular tipizat”, Directia Resurse Umane s-a “trezit” si a elaborat / aprobat procedura PAD-RU-016 Editia 2, Revizia 1, procedura care contine incluziv modelul de adeverinta (...veriga lipsa din procedurile Directiei Resurse Umane).

In data de 14.02.2022 am mers la Sef Biroului Resurse Umane Isalnita pentru a mi se elibera mult-dorita adeverinta. De data aceasta raspunsul a fost “ Vom incepe eliberarea adeverintelor atunci cand vom avea unda verde de la Targu Jiu...”

Pe 16 si 17 februarie 2022 am mers in audienta la directorul SE Isalnita pentru lamuriri privitoare la refuzul eliberarii adeverintelor. Fiecare cauta motive dintre cele mai bizare pentru a-si justifica nerespectarea legii...

Din ultimele informari transmise de catre conducerea sucursalei prin sefii de sectii s-a comunicat ca sunt probleme cu respectiva procedura, ca nu se pot stabili care sunt activitatile incadrate la “asimilate” si deocamdata nu pot elibera nici o adeverinta deoarece nu ar fi corect ca unii sa primeasca si altii nu.

Salariatii CEO au muncit o viata in conditii dintre cele mai grele ca sa fie plimbati de la Ana la Caiafa acum la sfarsitul carierei?

Stimati “pastori” ai CE Oltenia, in ultimele 6 luni au murit multi salariati care s-ar fi putut pensiona in urma modificarilor aduse prin Legea 197/2021. Aveti constiinta curata? Nu simtiti nici o urma de vinovatie ca sotiile colegilor nostri decedati nu mai pot beneficia, conform legii, de o parte din pensia ce li s-ar fi cuvenit sotilor decedati?

Stim si noi ca CE Oltenia si Ministerul Muncii au un interes comun in a nu pune in aplicare Legea 197/2021, dar sunteti obligati espectati legile! Respectati-va salariatii! Nu suntem negri pe plantatie, nu suntem doar numere de marca, chiar daca in asa-zisa democratie suntem denumiti “resurse umane”...

Pana cand veti continua aceasta bataie de joc?

Dragi colegi, nu va mai lasati calcati in picioare! Cei care semneaza acele acte ce nu respecta Codul Muncii sau refuza sa elibereze actele specificate de lege, acei roboti cu program prestabilit numiti in functii doar pentru a executa ordinele venite de la nivelul superior, vor raspunde pentru faptele lor. Sa inceapa sa isi faca si ei calculele, sa vada cu cate luni ne-au intarziat iesirea la pensie, sa inmulteasca numarul de luni cu valoarea pensiei lunare si cu numarul de salariati carora le-au incalcat drepturile... Sa puna mana pe carte si sa studieze ce inseamna “abuz in serviciu”, “daune materiale”, “daune morale”, sa vedem cati vor mai dormi linistiti noaptea...”.

Vizualizări: 6,538

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: