antiVirale

Măsuri impuse în aceste zile caniculare

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj s-a întrunit joi, pentru a stabili măsuri ce trebuie luate în această perioadă caniculară.

Autoritățile au decis amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi de adăpostire a populaţiei, dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit.

De asemenea, firmele trebuie să ia măsuri de adaptare a programului de lucru şi limitarea activităților desfăşurate în aer liber.

Este interzisă utilizarea focului deschis la arderea de mirişti şi vegetaţie uscată, iar zonele forestiere vor fi monitorizate, în speciale cele frecventate de turiști.

Primarii trebuie să ia măsuri pentru identificarea și monitorizarea persoanelor vulnerabile.

Se anunță câteva zile de foc, mai ales spre finalul săptămânii. Conform prognozei de specialitate, pe 22 şi 23 iulie, va intra în vigoare o avertizare Cod portocaliu de căldură în intensificare şi disconfort termic accentuat, ce va afecta zone din 10 judeţe. Astfel, pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă, în Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi în vestul Maramureşului valul de căldură se va intensifica.

În general, după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38 - 40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20 - 22 de grade şi, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat. Totodată, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

actualizare: ITM Gorj a venit cu o serie de recomandări

Având în vedere că în perioada imediat următoare sunt anunțate temperaturi caniculare, ce depășesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare pot fi echivalate cu acest nivel, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj anunță angajatorii că au obligația, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență numărul 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, să asigure condiţii minimale pentru angajați.

Angajatorii sunt obligaţi să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților precum: reducerea intensităţii și ritmului activităţilor fizice; alternarea efortului dinamic cu cel static; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor trebuie asigurate următoarele condiţii: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile sus-menționate vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai lucrătorilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la orele 11:00 şi după orele 17:00; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia următoarele măsuri:

- asigurarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;

- asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitară a persoanelor afectate;

- trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme

„Pentru verificarea respectării de către angajatori a prevederilor legale, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj vor acționa pe teren zilnic, fiind vizate, cu prioritate, activitățile desfășurate în spații deschise. Nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență numărul 99/2000 se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Vizualizări: 1,185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din antiVirale:

Citește și: