Eveniment

Managerul Teatrului ”Elvira Godeanu” a pus dop la conducta prin care se sifonau bani publici către fosta firmă a lui Iulian Popescu. Acum, prefectul a trimis Corpul de Control s-o verifice pe Ghițulescu cum gestionează bugetul   

Managerul Teatrului ”Elvira Godeanu” a pus dop la conducta prin care se sifonau bani publici către fosta firmă a lui Iulian Popescu. De supărare, prefectul a trimis Corpul de Control s-o verifice pe Ghițulescu cum gestionează bugetul   

Reprezentantul Guvernului României în județul Gorj, liberalul Iulian Vasile Popescu, omul impus de senatorul Ion Iordache la conducerea Instituției Prefectului - Județul Gorj, are o predispoziție spre încălcarea legii.

În primele zile de la instalarea în funcție, a folosit ilegal girofarul pe Dusterul instituției, în timp ce se întorcea de la o vizită din satul natal Seuca, iar șoferul său a rămas fără permisul de conducere pentru depășirea vitezei. Mai apoi Departamentul pentru lupta antifraudă (DLAF) a declanșat verificări cu privire la un proiect în valoare de 4,8 milioane de lei, derulat de societatea Soft Tehnica SRL, la care era asociat și administrator Iulian Popescu. Relativ recent, din poziția de prefect, Popescu a trimis Corpul de Control al Instituției Prefectului să efectueze un control la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”, după ce managerul Mariana Ghițulescu a reziliat, la scurt timp de la instalarea în funcție, contractele cu firmele care asigurau mentenanța siteului teatrului, printre care și Soft Tehnica SRL, fosta firmă a prefectului.
În acest caz, încadrarea juridică o pot face doar organele judiciare, dacă vor fi interesate de cum s-au cheltuit banii publici.

În 2020, când a apărut în politică, la PNL, alături de Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină, actualul prefect Iulian Vasile Popescu era asociat la opt firme și administrator la șase dintre acestea, și avea calitatea de membru fondator la două asociații.
La Soft Tehnica SRL, spre exemplu, potrivit declarației de avere din august 2020, Iulian Popescu deținea 90% din părțile sociale ale firmei și era administratorul acesteia.Conform aceluiași document, erau menționate mai multe contracte cu instituții publice, încheiate de acea firmă, în anii anteriori, pentru servicii de software, conținut digital, mentenanță sau consultanță, precum și cele cu finanțare nerambursabilă, însă lipsește contractul derulat de Soft Tehnica SRL cu Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” din Tg-Jiu. Omisiunea îl ajută și nu prea pe Popescu în prezent, pentru că există documente de plată care relevă acest fapt: Soft Tehnica SRL a încasat bani de la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”, însă nu sunt menționate serviciile prestate. De altfel, nu există nici procese verbale încheiate, chiar și formal, de reprezentanții celor două entități, în bază cărora s-au făcut deconturile, absolut nimic. De altfel, nici instituția nu dorește să le pună la dispoziție, fiind vorba de bani publici și nici nu a răspuns solicitării adresată de redacția ”Sabotorii” în baza Legii privind liberal acces la informațiile de interes public.
În baza acestor considerente, adică lipsa unei justificări pertinente, la preluarea funcției de manager, Mariana Ghițulescu a reziliat contraclele celor 3 (trei!) firme care asigurau mentenanța unui site amorf al instituției teatrale, printre care și cel al Soft Tehnica SRL. În jur de 3.570 de lei, lunar, a încasat Soft Tehnica SRL de la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”, potrivit unei ”fișe client”, în perioada ianuarie 2017 – decembrie 2019. A se înțelege că "relațiile comerciale" au existat până în anul 2023!!! (Așteptăm documentele ascunse) 
La începutul acestei luni, prefectul Iulian Popescu, retras între timp din firma Soft Tehnica SRL, a anunțat că a trimis Corpul de Control al Instituției Prefectului – Județul Gorj la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” să facă verificări ”în privința modului de gestionare a banilor, modul de angajare a persoanelor și relația pe care o are cu autoritatea tutelară, Primăria Târgu Jiu”.
Ordinul prefectului Popescu, în baza căruia acționează funcționarii din cadrul Corpului de Control al Instituției Prefectului, vizează doar perioada în care Mariana Ghițulescu a condus teatrul și nu a fost extinsă și pentru anii precedenți tocmai pentru a nu răcoli plățile făcute de foștii conducători ai instituției către Soft Tehnica SRL și către celelalte două firme care asigurau mentenanța unui site aproape mort. Nici alte ilegalități constând în contracte de muncă și prestări servicii, care nu justificau plățile, nu au trezit interesul actualului prefect. Asta, fiindcă, personajele implicate se află "sub" sfera de influență a mediului politic, unele cu conexiuni prin mass-media, iar alții se aflau într-un angrenaj priceput la stoarcerea bugetului instituției, angrenaj care știa să arunce câte o ciozvârtă și latrăilor de serviciu. Faptul că Mariana Ghițulescu nu a acceptat complicitatea căpușelor din jurul Teatrului "Elvira Godeanu", i-a adus împotrivă o adevărată campanie de presă. 

În concluzie, organele judiciare pot stabili dacă prefectul a încălcat legea sau nu, în acest caz, iar abuzul în serviciu ar fi cea mai ușoară încadrare. Totodată, solicităm instituțiilor abilitate să se aplece mai mult asupra istoricului financiar al instituției, existând indicii de necontestat, care atestă că frauda financiară a fost la ea acasă.

Ne reauzim, revedem și detaliem în curând. 

Vizualizări: 4,667

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: