Social

La noapte pierdem o oră de somn

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară. Ceasul se dă înainte, ora 03.00 devenind ora 04.00, ziua de 28 martie devenind cea mai scurtă din 2021. Practic, la noapte dormim cu o oră mai puțin.

Acest an ar putea fi ultimul în care se schimbă ora în ultima săptămână a lui martie. În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021.

Un sondaj UE, pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii. Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili. Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.

În acest moment 70 de țări au introdus ora de vară. Ora de vară nu este folosită în țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului. Două țări importante, Japonia și China, nu folosesc ora de vara.

Vizualizări: 1,283

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: