Actualitate

Jocul ieftin, dar păgubos, al împrumutării certificatelor de carbon

Complexul Energetic Oltenia se pregătește să împrumute 1,5 milioane de certificate de carbon. Nu știm de unde, dar ne asigură managerul Daniel Burlan că sunt firme care au pe stoc și le pot împrumuta contra unui comision.

Ingineria este simplă și se aplică an de an. CE Oltenia a avut nevoie în ultimii ani de împrumuturi sau de alt tip de ajutor pentru a cumpăra certificatele.

Șmecherii au făcut ca banii să ajungă la CE Oltenia târziu, în februarie - martie, anul ăsta s-ar putea să nu ajungă deloc. Șmecherii au avut informația când certificatul era 15 euro, să zicem. Au cumpărat 1,5 milioane de certificate cu care nu aveau ce face, doar pentru a le împrumuta apoi unor companii de stat aflate în nevoie, cu un comision care nu știm cât este. O fi un euro pe certificat, o fi cinci euro? O fi zece?

CE Oltenia spune așa: împrumutăm acum certificatele, când pe piață sunt 25 de euro (cum ar fi azi) sau 40 de euro (cum s-ar putea să fie în aprilie) și le dăm înapoi din luna mai încolo, când se ieftinesc.

În fața procurorilor DNA, afacerea va sta în picioare, pentru că asta este, banii au venit târziu, compania a împrumutat niște certificate în loc să dea 40 de euro pe bucată, le rambursează atunci când prețul va fi 30 de euro, teoretic a făcut economii.

Practic, ajutorul este împins de autorități cât se poate de mult în timp, ca prețul să crească pe bursă și comisionul perceput de cei care împrumută să fie mai mare. Vorbim de milioane de euro care se împart. Sau de zeci de milioane, nu avem de unde să știm, că datele sunt secrete.

Vizualizări: 2,728

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: