Actualitate

Istoc: Se pare că doar pentru străini se poate

Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, acuză autoritățile că favorizează investitorii străini, în detrimentul companiilor românești de stat.


“Pentru cei din afara sistemului energetic, trebuie spus că Transgaz nu a venit cu o conductă mai mare pentru ca Mintia să poată funcționa simultan cu mai multe grupuri, lucru permis de actuala instalație. Pe scurt, Mintia putea produce 1275M Wh cu grupurile existente dacă Transgaz redimensiona branșamentul de gaz. Se pare că doar pentru străini se poate”, a scris Istoc pe o pagină de socializare.

Mai mult, atât Romgaz cât și Kansai Electric Power au vrut să monteze grupuri pe gaz la Mintia, iar aceste investiții permiteau păstrarea termocentralei în patrimoniul statului român, mai susține liderul sindical, care acuză SRI că girează astfel de situații.

“Spun SRI, pentru că termocentralele sunt obiective strategice monitorizate de SRI. Cu acordul SRI au fost vândute pe nimic, aproape toate centralele din țară. Doicești, Borzești, Oradea, Arad, Constanța, Halânga, etc. Că să știm”, a concluzionat Cristian Istoc.

Compania Mass Global Energy a devenit proprietarul Termocentralei Mintia, după ce achitat contravaloarea în lei a sumei de 91,2 milioane de euro.

Termocentrala Mintia a aparţinut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, care, aflată în procedură de insolvenţă, a valorificat-o în cadrul unei licitaţii publice din data de 26 august 2022.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vizitat Mintia chiar la începutul mandatului său și a spus că  investiţia pe care proprietarii străini o derulează în noua centrală pe gaz va fi gata până la finalul anului 2026, după o primă etapă ce se va încheia în vara anului 2025. Ministrul Sebastian Burduja a mai arătat că primele echipamente pentru noua centrală vor ajunge la Mintia în aprilie anul viitor, moment în care va reveni la această termocentrală.

Vizualizări: 1,917

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: