Actualitate

Investițiile hidro de pe Jiu, tot blocate

Károly Borbély, directorul executiv al Hidroelectrica, a semnalat că proiectele hidro începute încă înainte de 1990, intrate, prin Decizia CSAT, în regim urgent de finalizare, bat pasul pe loc, din cauza piedicilor puse din toate părțile.

 
”Avem o decizie CSAT care spune că acele 9 proiecte pe hidro începute încă înainte de 1990 şi aflate într-un stadiu avansat de realizare să beneficieze de o reavizare a certificatelor şi avizelor de mediu mult mai accelerată, bazându-se pe reglementările europene REPowerEU. De un an şi jumătate ne chinuim cu această decizie CSAT şi abia reuşim să avansăm. Avem lucrare terminate în proporţie de 90% la Bumbeşti-Livezeni şi stau cu ea acolo”, a declarat Károly Borbély, CEO Hidroelectrica.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a emis, în data de 25.10.2022, Hotărârea nr. 169 privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României pentru asigurarea securității în domeniu prin adaptarea operativă și dezvoltarea de noi capacități de producție energetice, în contextul războiului din Ucraina, și a dispus adoptarea măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a acesteia. Între direcțiile de acțiune identificate în materialul emis de CSAT, la dezvoltarea de noi capacități de producție a energiei electrice, lit. B – REPowerEU, au fost identificate proiectele de investiții ale Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. (SPEEH S.A.) necesare pentru asigurarea rezilienței energetice.

Legea privind  aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 175/2022 pentru stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis abia la începutul lunii noiembrie 2023, după ce Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate invocată de Avocatul Poporului. Cu toate acestea, nici până la această dată lucrurile nu au avansat în vreun fel, semn că problemele persistă.

Un prim pas a fost făcut de Ministerul Energiei, cu un proiect de hotărâre aflat și acum în dezbatere publică. Proiectul prevede aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată pentru obiectivul „Racordarea la Sistemul Electroenergetic Național a Centralei Hidroelectrice Dumitra și a Microhidrocentralei Livezeni”, din cadrul lucrării de utilitate publică și interes național „Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești”, județele Gorj și Hunedoara.

Vizualizări: 821

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: