Politică

Investiția de pe Jiu are susținerea CSAT

Zece proiecte de investiții au fost declarate de interes național de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, astfel încât prin anumite derogări de la legislația de mediu și finanțe să poată fi implementate rapid. 

Cele 10 proiecte declarate de interes național de către CSAT sunt următoarele: AHE a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbesti, AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig, AHE Paşcani pe râul Siret, AHE Rastolniţa, AHE Surduc Siriu, AHE a râului Siret pe sectorul Cosmești – Movileni, Complex Hidrotehnic și Energetic Cerna Motru Tismana, Etapa a – II-a, AHE a râului Olt pe sectorul Izbiceni – Dunăre. CHE Islaz, AHE Cerna Belareca, Valorificarea potențialului energetic solar din zona Sadova-Dăbuleni, Dolj – UAT Sadova.

Ordonanța prevede că „aceste obiective de investiții sunt considerate situații excepționale, în sensul prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, și sunt proiecte de interes național/ importanță/ securitate națională, și al art. 36 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic (…), pentru a căror realizare este permisă scoaterea terenurilor din circuitul agricol și scoaterea definitivă a terenurilor din fondul forestier național”.

O altă derogare este aceea că indicatorii tehnico-economici aferenți proiectelor de investiții se actualizează si se reaprobă de către Hidroelectrica și nu de către Guvern, indiferent de modalitatea inițială de aprobare a respectivelor proiecte de investiții.

„Prin finalizarea și punerea în valoare a proiectelor hidroenergetice se adaugă producției anuale românești aproape 2 TWh/an energie verde regenerabilă, ceea ce conduce la atingerea dezideratului actual al independentei energetice în condițiile respectării și protejării mediului”, se arată în nota de fundamentare.

În contextul crizei energetice generate, la nivelul Uniunii Europene, de războiul ruso ucrainean, Comisia Europeană a lansat, în luna mai 2022, planul de măsuri REPowerEU, având ca scop asigurarea independenței Europei față de importurile de combustibili fosili din Rusia, cu mult înainte de orizontul de timp 2030.

Vizualizări: 1,687

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: