Social

Instituțiile spun adio dosarului cu șină

Statul la cozi la instituțiile care solicitau dosare cu șină și o mulțime de documente în format fizic ar trebui să devină amintire pentru că instituțiile publice nu mai au voie să le ceară cetățenilor să se prezinte cu așa ceva.

Toată procedura ar trebui să se poată desfășura online de marți, 4 iulie, dar funcționarii au mai primit un termen de 30 de zile pentru adaptarea la noua legislație. A durat deja șase luni ca legea să intre în vigoare, de la promulgarea ei, dar cetățenii pot de acum să își procure online documentele solicitate. 

Potrivit legii, începând de marți, 4 iulie, toate instituțiile publice, centrale sau locale, ar trebui să aibă pe site-urile lor formularele de care cetățenii au nevoie ca să obțină diverse documente, astfel ca procedura să se deruleze online. După completarea unui formular, cel care face solicitarea ar urma să primească documentul cerut pe email.

Aceeași procedură se va putea face și fizic, dacă persoana care solicită serviciul vrea să meargă la ghișeu. Acolo, funcționarii vor trebui să îi ofere cetățeanului ceea ce solicită fără să ceară de la el un dosar sau vreo copie după vreun document.

Legea prin care a fost eliminat dosarul cu șină a fost promulgată de președinte în ianuarie și a intrat în vigoare abia după șase luni.

Legea nu prevede sancțiuni pentru situațiile în care instituțiile statului vor continua, totuși, să ceară dosare sau documente în format fizic.

Vizualizări: 551

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: