Actualitate

Instituțiile de cultură, ținta comasărilor

Ministerul Culturii atrage atenția că foarte multe instituții din domeniul cultural, cum sunt muzeele sau bibliotecile, vor dispărea prin comasare, pentru că au sub 50 de salariați.

„Astfel, dintre cele 469 de instituții publice de cultură cu personalitate juridică care își desfășoară activitatea în prezent, peste 61% vor fi desființate prin aplicarea acestor măsuri”, a transmis Raluca Turcan.

„Majoritatea autorităților publice locale nu au instituții publice de cultură cu peste 50 de salariați, astfel că vor trebui să le comaseze (teatru, muzeu, ansamblu popular etc.) și să reducă cu cel puțin 15% din personal (actori, muzeografi, dansatori etc.). Pentru menținerea activității, muzeografii vor completa trupa de teatru, iar actorii, când nu repetă și nu joacă, vor asigura conservarea bunurilor culturale din muzeu”, se arată într-un document al ministerului Culturii.

Consiliul Județean Gorj finanțează mai multe instituții de Cultură. Doar două au peste 50 de posturi în organigramă. Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” are 75 de posturi, în timp de Școala Populară de Artă are 40 de posturi, Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale are 13 posturi, Biblioteca Județean “Cristian Tell” are 35 de posturi, iar Muzeul Județean are 53 de posturi în organigramă. S-ar putea ca unele să fie neocupate și să dispară prin ordonanță de guvern.

Vizualizări: 581

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: