Diaspora

India își dublează comerțul cu Rusia

India a decis să-și dubleze comerțul cu Moscova în „viitorul apropiat”.

Creșterea volumului comerțului dintre cele două țări a venit în principal din cauza importului mult mai mare de țiței rusesc, care a avut un preț mai scăzut decât cel de pe piețele internaționale, de către India. Astfel, în luna octombrie 2022, Rusia a furnizat Indiei aproape 1 milion de barili de petrol pe zi, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, potrivit Indian Express.

India, care a importat mai puțin de 1% din totalul său de țiței din Rusia înainte de războiul din Ucraina, importă acum aproximativ 22% din necesarul său total. Importurile de țiței din Irak și Arabia Saudită, care au fost primii doi furnizori de petrol ai Indiei, reprezintă aproximativ 21% și, respectiv, 16% din importul total al Indiei.

„Departamentul de Comerț din India a menționat că este pregătit să susțină inițiativa și, pe baza feedback-ului diverșilor exportatori și entități de afaceri, fiind încrezător că va dubla comerțul dintre India și Rusia în viitorul apropiat, iar acest lucru va fi stimulat în continuare de utilizarea rupiilor (moneda proprie-n.a.) pentru decontarea comerțului”.

Pe 9 noiembrie 20212, ministrul Afacerilor Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-au întâlnit la Moscova, iar India a precizat că își va continua achizițiile de la Moscova.

„În calitate de al treilea consumator de petrol și gaze din lume (India), în calitate de consumator unde nivelul veniturilor nu este foarte mare, este obligația noastră fundamentală să ne asigurăm că, consumatorul indian are cel mai bun acces posibil în cele mai avantajoase condiții pe piețele internaționale. Și în acest sens, sincer, am văzut că relația India-Rusia a funcționat în avantajul nostru”, a declarat Jaishankar.

Vizualizări: 591

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: