Eveniment

Închisoare de până la 5 ani pentru incendierea sau îngroparea deșeurilor

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, o ordonanță de urgență prin care incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de până la 5 ani. 

Și cei care aruncă deșeuri la voia întâmplării vor fi aspru pedepsiți, spun comisarii de mediu. ”Începând cu data publicării în Monitorul Oficial, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice cât și juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice), care însă nu era aplicată corespunzător din cauza lipsei unei reglementări clare a respectivei acțiuni”, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Gorj. 

De asemenea, a fost interzisă arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Pentru astfel de fapte amenzile se vor ridica la valori cuprinse între 7.000 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoanele juridice. Aceleași sancțiuni se aplică și în cazul proprietarilor terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea arderilor.

 

”O altă prevedere importantă a ordonanței de urgență definește cadrul legal pentru ca autoritățile publice locale (UAT, CJ, ADI) să poată expropria terenurile necesare pentru gestionarea integrată a deșeurilor. Modificarea legislativă înlesnește preluarea terenurilor necesare dezvoltării sistemelor integrate de gestionare a deșeurilor, pentru care România primește finanțare europeană. Astfel a fost reglementată situația de realizare a procedurilor de expropriere pentru cauze de utilitate publică”, au mai transmis comisarii de mediu din Gorj. 

Vizualizări: 1,521

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: