Actualitate

Închidere sau fuziune pentru Jilț Nord și Tismana 1?

Complexul Energetic Oltenia face plan de închidere pentru patru cariere miniere. L-a scos la licitație și va dura un an întocmirea lui.

Vorbim de carierele miniere Jilț Nord, Jilț Sud, Tismana 1 și Tismana 2, care, așa cum s-a aflat pe surse din planul de restructurare, vor fi închise la finalul anului 2025. Adică în mai puțin de trei ani.

Președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu, susține că două din cele patru cariere miniere vor fi salvate și că au confirmat asta membrii Directoratului care au vorbit ieri cu minierii protestatari de la Cariera Tismana.

“În planul de restructurare nu figurează ca aceste cariere să fie închise ci, după 2026, Tismana 1 se va uni cu Cariera Pinoasa, iar Jilț Nord cu Cariera Roșiuța”, susține liderul sindical.

Ei bine, cred că ne ducem după fentă, așa cum ne-am dus și când ne-au asigurat că închidem grupurile energetice de formă, că așa scrie în plan, dar le redeschidem prin hotărâre de guvern. Minunea a ținut doar câteva luni, până când Comisia Europeană ne-a amenințat că ne taie PNRR-ul.

Așa și cu carierele miniere. Dacă planul de restructurare ar permite fuziunea carierelor, nu ar mai fi scos la licitație Planul tehnologic pentru închiderea lor. Oare nu vor să mai mintă lumea până după alegeri, cu iluzia unor fuziuni?

Planul de restructurare trebuie desecretizat, ca să nu ne mai poată minți încă o campanie electorală că mai salvează ceva din CE Oltenia. 

Secret sau nu, știm că societatea Complexul Energetic Oltenia are aprobat un plan de restructurare care ne lasă, de la 1 ianuarie 2026, cu doar trei grupuri energetice pe cărbune (ministrul Energiei zice chiar două), față de 12 câte avea în 2020, cu doar trei perimetre miniere și cu circa cinci mii de angajați.

Vizualizări: 3,775

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: