Ultima oră

Începe Festivalul Internațional de Cultură și Tradiții. Lira Tracă & Taraful lui Orfeu, așteptați să facă spectacol la Polovragi 

Un spectacol de excepție va fi susținut în această vară la Polovragi. Vorbim despre Festivalul Internațional de Cultură și Tradiții, aflat la Ediția a II-a, gata să ii încânte pe gorjeni și nu numai în perioada 15-17 august 2025.

 

Ediția a II-a a festivalului își propune să promoveze folclorul și muzica populara veche, cantata la cobza, îmbinată cu ritmuri moderne, intr-o zona turistica de o rara frumusete si extrem de ofertanta din perspectiva mediului natural, obiceiurilor si traditiilor si chiar mitologiei locului – comuna Polovragi, judetul Gorj.

 

Din acest an, evenimentul se va bucura de recunoaștere internațională și cu frecvență anuală prin promovarea lui ca și produs turistic cultural la târgul de turism IMEX, care va avea loc la Frankfurt, Germania în perioada 20-22 mai 2025 și va aduce în vizorul publicului internațional folclorul vechi și muzica tradițională cantată la cobză – instrument de patrimoniu românesc. 

Evenimentul va fi organizat de către Primăria și Consiliul Local Polovragi în colaborare cu Asociația Europeană pentru Promovarea Turismului și Tradițiilor „Tracia Land”, cu sprijinul Ministerului Culturii și Consiliul Județean Gorj, prin Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu și Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Anul trecut, la prima ediție, au fost prezenți artiști din trei țări (România, Moldova și Bulgaria), iar anul acesta vor fi prezenți artiști din România, Moldova, Bulgaria, Serbia sau Macedonia, Grecia, Italia și Turcia, respectiv șapte țări.

 

“Păstrăm elementele definitorii ale festivalului:

Arealul de excepție oferit de Stațiunea Turistică Polovragi, de curând a fost inclus într-un program ONU de modernizare turistică, parte a inițiativei „Cele mai bune sate turistice”, susținut de Guvernul României.

Transferul de cunoștințe referitoare la: dansuri populare, meșteșuguri și artizanat local, instrumente muzicale și în special istoria cobzei, în cadrul unor ateliere și workshopuri sau prezentări și dezbateri, derulate imprejurul scenei centrale, outdoor.

Nu în ultimul rând, degustarea bunătăților tradiționale din regiune, prin amenajarea unor spații pentru furnizori specializați.

Așa cum am menționat mai sus, scopul proiectului este constituit de promovarea cobzei ca instrument ancestral, într-unul dintre locurile apariției și utilizării sale, comuna Polovragi, județul Gorj, un spațiu înconjurat de mister și de povești mitice, cu o natură de o rară frumusețe și atracții turistice deosebite.

Ne dorim extinderea promovării acestor două aspecte la întreaga regiune a Olteniei, care este recunoscută la nivel național pentru melodicitatea muzicii populare, veselia oamenilor și filosofiile de viață ale acestora.

Efectul pe termen lung al realizării anuale a acestui festival este o recunoaștere internațională a spațiului geografic, natural și muzical constituit de Polovragi ca și cămin al lirei trace și creșterea acestuia ca destinație turistică pentru români și străini deopotrivă, aspect ce va marca o îmbunătățire a infrastructurii, creșterea numărului de locuri de cazare, stimularea pieței muncii și a economiei locale, atât în domeniul HoReCa, cât și a serviciilor conexe. Totodată, ne dorim ca actualii producători de cobze din România să își dorească să fie prezenți la Polovragi la Festival cu instrumentele lor, iar virtuozii vârstnici să vină și să împărtășească darul lor cu turiștii și cu toți cei interesați de acestea.

Efectul pe termen scurt al proiectului pentru anul 2025 este în primul rând legat de promovarea cobzei sub denumirea „lira tracă”, de promovarea destinației turistice POLOVRAGI, jud. Gorj, și a regiunii OLTENIA ca leagăn al muzicii populare tradiționale cântată la cobză și de atragere a cel puțin 7500 de turiști români și străini.”, transmit organziatorii.

Vizualizări: 711

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: