Eveniment

Hoții care poartă mască de protecție intră la furt calificat

Hoții care nu vor să riște până la 5 ani de pușcărie pentru furt calificat în caz că sunt prinși se văd nevoiți, din 27 ianuarie, să comită faptele cu fețele „la vedere”, după ultima decizie a Înaltei Curți, pronunțată în urma unei sesizări din procesul unui recidivist pe nume Marius Frangolea.

Chestiunea nu este o problemă la prima vedere, ci mai degrabă o ciudățenie juridică, deoarece hoților li se reține acum forma calificată a infracțiunii tocmai pentru că respectă o obligație legală.

Dus până la capăt acest raționament, nu este exclus ca în procesul lui Marius Frangolea să fie ridicată și o excepție de neconstituționalitate, deoarece Articolul 16 din Legea Fundamentală spune că toți cetățenii României – deci și hoții – sunt egali în fața legii, iar dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat de Articolul 34.

Completul de dezlegare a unor chestiuni de drept de la Înalta Curte a decis că hoții care fură pe timp de pandemie cu masca de protecție acoperind nasul și gura – așa cum sfătuiesc autoritățile sanitare pe toată lumea – vor fi judecați pentru furt calificat.

Conform legii, furtul simplu se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni până la 3 ani sau cu amendă. Codul penal prevede o pedeapsă mai aspră pentru „persoana care este mascată, deghizată sau travestită”: de la 1 la 5 ani de închisoare.

 

Vizualizări: 1,818

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: