Anchetă

Hoția USR din PNRR: 25 de milioane de euro, consultanța pentru un proiect de cinci ori mai mic

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a susținut că a găsit în PNRR un buget care prevede 5 milioane de euro pentru funcționarea Agenției Naționale de Investiții în Sănătate și de cinci ori mai mulți bani prevăzuți pentru consultanță la această instituție.

”Agenția națională de investiții în sănătate: funcționarea cu 5 milioane de euro, consultanța cu 25 de milioane de euro. Așa a fost făcut contractul. Le-am pus la dispoziția corpului de control al premierului”, a spus Rafila la Antena 3.

Informația a fost detaliată și de Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, care a scris o postare despre cum toate spitalele noi sunt alocate pe criterii politice și de regiune.

“Ministrul Rafila a prezentat ieri un caz incredibil de deturnare de fonduri europene prin PNRR: un proiect care valorează 5 milioane de euro se poate implementa doar dacă cineva dă o consultanță de 25 de milioane de euro pentru acest proiect. Și fostul ministru Ghinea reacționează cu acuza că nu se fac toate diligențele să se pună în aplicare toate prostiile și hoțiile lui. Pe principiul: hoțul strigă hoții!

Să vă mai relatez și eu un caz, despre care am informat și Consiliul Local Craiova și pentru care am primit un noian de invective din mediile hipsterești, la adresa funcționarilor din primărie, care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu, aplicându-se, de data asta, principiul: tot păgubitul e vinovat! Mai precis:

1. În data de 25.02. 2021, în contextul publicării unui rezumat despre PNRR, am depus adresă, la Ministerul Fondurilor și Ministerul Sănătății, că municipiul Craiova intenționează construirea unui spital de pediatrie din fonduri europene. Această adresă a fost depusă în același timp cu celelalte municipalități.

2. In data de 8.06. 2021 am revenit cu adresă la cele două instituții, reafirmând dorința noastră de a fi prinsă investiția în PNRR, după ce nu primisem niciun răspuns la prima adresă, iar printre primari se cam știa cine e pe listă.

3. Nu am primit răspuns nici la adresa din iunie, dar am citit în PNRR-ul apărut pe site-ul Comisiei Europene că toată Oltenia nu are niciun spital nou în PNRR, în schimb orașele din Ardeal au câte două, trei sau chiar patru spitale fiecare! Să aibă! Dar de ce Oltenia nu merită nici măcar unul construit nou? Să fie pentru că nouă ni se tot promite spitalul regional și nu ne mai calificăm? Nu, pentru că și Cluj Napoca are spital regional și încă patru pe lista PNRR! Să fie pentru că nu am depus noi adresă la timp? Nu, pentru că am transmis intenția în același timp cu alte municipalități! Să fie din cauză ca alții aveau proiecte mai mature? Nu, fiindcă noi aveam studiul de prefezabilitate, iar alții nu aveau nimic. Și, oricum, puteau să ne prindă la faza a doua, unde nu se cerea decât proprietatea terenului, dar nu ne-am "calificat "nici acolo. Să fie din cauza metodologiei care să fi stabilit criterii pe care nu le îndeplinim? Nu, pentru că NU S-A PUBLICAT NICIO METODOLOGIE! Să fie din cauza unei HG care nu ne-a amintit? Nu, pentru ca nu s-a publicat nicio HG!

4. Ca să știți: nu a existat metodologie, nu au existat criterii de eligibilitate, nu au lucrat specialiști din Ministerul Sănătății la criterii sau la lista cu spitalele aprobate spre finanțare! Au știut de această listă doar ministrul Ghinea si secretara de stat Andra Migiu, tot membră USR. Dă și ea consultanță pe PNRR acum sau doar ex ministrul Ghinea, care a gândit proiecte de 5 milioane de euro, ca să facă el consultanță de 25?”, a scris Lia Olguța Vasilescu.

Vizualizări: 5,225

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: