Actualitate

Guvernul suspendă și apoi concediază medicii nevaccinați

Ministerul Sănătății a publicat luni pe site un proiect de lege prin care personalul medical nevaccinat este obligat să se testeze periodic pe cheltuială proprie, în caz contrar urmând să fie suspendat pentru o perioadă de 30 de zile. Nu este clar la câte zile va fi obligatorie testarea, asta urmând a se stabili prin ordin de ministru. După cele 30 de zile de suspendare, contractul medicului încetează dacă nu se vaccinează. Ar fi un atac fără precedent la sistemul medical, pentru că și așa România nu mai are medici și asistenți pe măsura necesităților.

Testarea va fi suportată de angajator doar dacă salariatul face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare.

„Conducerea unităților publice și private ia măsurile necesare în vederea verificării certificatelor digitale al UE privind COVID-19 prin intermediul aplicației mobile "Check DCC", precum și în vederea interzicerii accesului la locul de muncă personalului care nu îndeplinește una din condițiile prevăzute la art. 1 alin. (1). (2) În situația prevăzută la alin. (1), contractele în baza cărora își desfășoară activitatea personalul din unitățile publice și private se suspendă de drept, pe o perioadă de 30 de zile“, se arată în proiectul de lege.

În situația în care personalul din unitățile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept. 

În situația în care personalul din unitățile private cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea. 

Directorii de spitale care nu iau măsurile impuse sunt sancționați cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Proiectul este semnat de premierul Florin Cîțu.

Vizualizări: 2,036

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: