Actualitate

Grup energetic modernizat în 2020, închis și dat la fier vechi în 2021

Complexul Energetic Oltenia a notificat ANRE cu privire la renunțarea la grupurile energetice 3 Turceni și 8 Ișalnița începând cu 1 iulie 2021. Este data la care au fost anunțate și 800 de concedieri colective la CE Oltenia.

Sindicatul Mine Energie Oltenia, condus de Gabriel Căldărușe, cere amânarea concedierilor și vrea să afle cum a fost luată decizia închiderii grupului 3 Turceni, care doar ce a fost modernizat. “Cum este posibil ca CE Oltenia să ne comunice că restrânge activitățile la SE Turceni și SE Ișalnița, prin oprirea grupului 3 de la SE Turceni și grupului 8 de la SE Ișalnița, în condițiile în care în anul 2020 au fost finalizate lucrările de investiții la grupul nr. 3 de la SE Turceni”, se arată într-un document semnat de președintele SMEO.

Acesta vrea să afle câți bani a cheltuit Complexul Energetic Oltenia cu grupul energetic pe care îl închide la Turceni și de ce nu a folosit acești bani pentru modernizarea carierelor miniere sau pentru finalizarea modernizării la grupul 5 Rovinari. “Consider că este necesar să ne transmiteți date cu privire la valoarea investiției, precum și a modului cum este amortizată până la închidere, respectiv anul 2021”, a spus Căldărușe.

Acest program de reparații la grupul 3 Turceni era anunțat cu surle și trâmbițe de Ministerul Energiei acum patru ani. „Facem programul de reparații. Blocul 3 de la Turceni este în reparația programată, încercăm să ne ținem de program și să nu avem abateri, să mai aibă încă un bloc acolo, în reparație. Ar trebui ca lucrarea să fie gata la sfârșitul lunii septembrie”, declara în 2017 Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Toate cele patru grupuri de la Turceni vor fi închise, deși toate au instalaţii de desulfurare gaze arse moderne, cu un randament de minimum 95%, investiții impuse tot ca urmare a politicilor europene de reducere a poluării. Cel puțin un miliard de euro a fost cheltuit pentru reducerea poluării la termocentralele din Gorj, iar acum s-a luat decizia ca 10 din cele 12 grupuri pe cărbune să fie închise până în 2026.

Vizualizări: 5,808

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: