Actualitate

Greva foamei a minerilor din SMEO s-a terminat înainte de prânz

Protestul extrem al minerilor din Complexul Energetic Oltenia, început luni, după micul dejun, s-a terminat înainte de prânz. Peste o sută de mineri din Sindicatul Mine Energie Oltenia au intrat în greva foamei, dar au renunțat după câteva ore, după o discuție a președintelui Gabriel Căldărușe cu ministrul Energiei.

Minerii vor prezenţa ministrului Energiei la Târgu Jiu și se pare că au obținut această promisiune de la ministru. Iată ce declara președintele SMEO, înainte de întreruperea protestului.

"Până la ora actuală am mai avut ceva încredere privind rezolvarea problemelor. Am ajuns la sfârşitul lunii martie, nu am văzut nici un act normativ în ceea ce priveşte deblocarea celor 241 de milioane de euro, necesari achiziţionării certificatelor de carbon. Solicităm ca, pe parcursul acestei săptămâni, când va avea loc şedinţa de guvern, să fie promovat acest act normativ pentru a duce la rezolvarea problemei privind achiziţia acestor certificate", a declarat Gabriel Căldărușe, președintele SMEO.

Căldărușe a explicat de ce îl vor minerii pe ministru la Târgu Jiu: “Vrem să ne prezinte stadiul discuţiilor avute la Bruxelles în ceea ce priveşte planul de restructurare. Sunt şi alte probleme, rămâne prioritară şi reducerea vârstei de pensionare. Am identificat o soluţie rezonabilă, printr-o lege votată în 2021, e vorba de statutul ambulanţierului. Această lege prevede ca vârsta de pensionare să fie redusă dintr-o dată cu 8 ani de zile. De accea solicităm o chestie similară, un statut al lucrătorului din cadrul unităților producătoare de energie pe cărbune. Vrem promovarea unui statut al lucrătorului în producţia energetică pe carbune, un statut care să ducă la reducerea vârstei de pensionare”.

Minerii spun că pensionarea la o vârstă de 52-53 de ani este rezonabilă, ţinând cont că în anii 97-2000, aceştia se pensionau la vârsta de 50 de ani. "În anii 97-2000 se pensiona la vârsta de 50 de ani. La noi, la români, este ca din lac în puț. Se ajunsese de la 50 de ani la 58. Considerăm că o vârstă de 52-53 de ani ar fi ceva normal şi echilibrat pentru toată lumea", a spus Pavel Nicolae, angajat la UMC Tismana. 

Continuă însă protestul minerilor din Piața Prefecturii, ajuns la a opta săptămână.

Vizualizări: 3,249

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: