Actualitate

Gorj: Amenzi de peste 700.000 lei pentru munca la negru

Inspectorii de muncă din Gorj au efectuat anul trecut un număr de 2.087 controale, din care 1569 au avut ca obiect verificarea respectării legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă, iar 518 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

În urma acțiunilor efectuate, pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă au aplicat amenzi de 6.193.000 lei, din care 1.085.000 lei pentru nerespectarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă și 5.108.000 lei pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă, dintre care 770.000 lei pentru nerespectarea legislației în vigoare privind munca nedeclarată. 

Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, angajatorilor le-au fost trasate 4.464 în domeniul relațiilor de muncă și 183 în domeniul securității și sănătății în muncă, în vederea intrării în legalitate.

„Acțiunile de control au avut, de regulă, un caracter inopinat și s-au desfășurat atât în timpul programului de lucru, cât și în timpul nopții, în intervalul orar 22.00 – 06.00, în funcție de obiectul de activitate al societăților supuse controlului, precum și în zilele de sâmbătă și duminică”, a informat ITM Gorj.

În anul 2023 inspectorii de muncă cu atribuții de control în domeniul relațiilor de muncă au  depistat 41 cazuri de muncă nedeclarată. Concret, este vorba de 32 de cazuri pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, trei cazuri pentru primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii și șase cazuri pentru primirea la muncă a unui salariat cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Au fost aplicate 31 amenzi contravenționale pentru utilizarea de către angajatori a muncii nedeclarate în cuantum total de 770.000 lei.

Vizualizări: 335

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: