Actualitate

“Gaură neagră” în bugetul CE Oltenia

În loc să respecte legea, risipesc bani publici. Complexul Energetic Oltenia încă plătește uzufruct pentru sute de hectare de teren pe care nici nu le folosește, dar nici nu vrea să le niveleze ca să le reintroducă în circuitul agricol. Este vorba despre bani pe care compania îi achită locuitorilor din Roșia de Amaradia pentru că n-a fost în stare să astupe gropile rămase în urma excavărilor din zonă.

Exploatarea din Seciurile s-a închis de mai bine de aproape zece ani. În urma excavatoarelor, au rămas gropi uriașe. Peste 300 de hectare de teren care arată ca după bombardamente. Sunt terenuri pe care Complexul Energetic Oltenia ar fi trebuit să le niveleze și să le redea oamenilor. Dar pentru că nu a făcut asta, compania plătește și acum uzufruct pentru aceste terenuri deși nu le folosește.

„Au excavat cărbunele. A rămas o groapă de 300 de hectare. O groapă unde se surpă mai ales primăvara și toamna”, a spus primarul din Roșia de Amaradia.

Mai mult, pentru că zona nu a fost consolidată, alunecările de teren sperie localnicii. „Surparea aceasta înaintează spre case. Am 12-13 gospodării în zona Seciurile, care nu a fost afectată de alunecare, dar riscă și ele să fie. E 150 de metri distanța. Tot am insistat ca primar, ca președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Am zis să niveleze terenurile, să le redea în circuitul agricol. Ei plătesc uzufruct an de an la oameni când ar putea să investească banii și să astupe groapa aceea. Riscăm să afecteze și aceste locuințe. În partea opusă, am satul Rugetu, modernizat cu iluminat modern, alimentare cu apă, riscă și acolo să înainteze alunecarea și să afecteze puțurile subterane”, a declarat primarul la Radio Infinit.

În toamnă, compania energetică s-a lăudat că a alocat bani pentru refacerea ecosistemului din Seciurile. În teren, nu s-a mișcat niciun pai. „Am adus toți managerii care s-au perindat acolo. Acum două, trei luni, s-au alocat 100 de miliarde de lei vechi pentru refacerea ecosistemului și umplerea acestei gropi remanente. Și sunt tot la faza de avize. Acum se depun dosarele pentru anul viitor”, a mai spus edilul.

Vizualizări: 1,596

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: