Anchetă

”Garantat de SRI”! Inculpatul Mecu își bagă fiul si nora în firme de pază și se ”concurează” între ei la licitații!

Complexul Energetic Oltenia a fost, dintotdeauna, în atenția cartelurilor economice pregătite, în orice moment, să se lipească la contractele de prestări servicii și, de multe ori, licitațiile au fost preparate și, evident, câștigate prin eliminarea neloială a concurenței. Compania energetică are în desfășurare procedura pentru atribuirea serviciilor de pază, bunuri și obiective la sedii și subunități. Printre ofertanți s-au strecurat, și de această dată, două societăți comerciale cu strânse legături între ele. Practic, TMG Guard SRL și Total Force MS SRL aparțin membrilor familiei fostului ofițer SRI, Victor Nicolae Mecu, judecat pentru evaziune fiscală, într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Gorj.  

Contracte cu statul și dosare penale

Victor Nicolae Mecu, fost ofiter SRI, a înființat, în urmă cu câțiva ani, împreună cu un alt fost ofițer de informații, Alexandru Marian Niculescu, firma de pază Team TG Guard SRL, care, prin sistemul relațional pe care și l-au creat, de-a lungul timpului, în sistemul de stat, cât au lucrat în SRI, a avut foarte mare lipici la contractele cu instituțiile de stat.

În scurta existență a firmei de pază, cei doi asociați ai acesteia s-au ”combinat” în afaceri cu mai mulți oameni de afaceri și societăți comerciale, mai mult sau mai puțin dubioase, ca Shelter Security SRL Bucuresti care a încheiat cu Loteria Română un contract de pază și monitorizare, pentru toate cele o mie de spații ale companiei.

La un moment dat, în această afacere au intrat pe fir procurorii și a fost arestat omul de afaceri gorjean Alin Ionescu, administratorul firmei, sub acuzația de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 10 milioane de euro.

O altă combinație în care s-a băgat fostul ofițer de informații Victor Mecu este cu Ioan Andrei Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, prin firma Axis Corporate Security SRL din Deva, prin subcontractarea serviciilor de pază la minele Petrila și Paroșeni, unde și în acest caz a fost deschisă o anchetă de procurori, iar administratorul Axis a fost arestat sub acuzația de tranzacții comerciale fictive, prejudiciul fiind de peste 500.000 de euro.

Judecat pentru evaziune fiscală

Dar fostul ofiter SRI Victor Mecu nu s-a mulțumit doar în a suge, ca o căpușe, din bugetele instituțiilor si companiilor de stat și s-a gândit că putea să-și rotunjească veniturile, înregistrând în evidența contabilă a firmei a 28 de facturi fiscale FALSE, ce nu aveau la bază operațiuni reale, în sumă de 1.010.987 lei, adică 224.165 euro, cauzând, astfel, bugetului general consolidat al statului, un prejudiciu de 326.054 lei (72.225 euro) și impozit pe profit 130.422 lei (28.918 euro), la care se adaugă accesorii în sumă totală de 168.899 lei (37.413 euro), din care dobânzi în cuantum de 11.989 lei (2.658 euro) și penalități de întârziere în cuantum de 48.910 lei ( adică 10.844 euro) a comunicat, în 2017, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. 

Dosarul se află de exact patru ani pe rolul Tribunalului Gorj, unde au avut loc 29 de termene de judecată. În acest context, se poate spune  că inculpatul Mecu Victor încă este protejat de sistem, întrucât pentru sume mult mai mici prejudiciate, alte persoane sunt acum în pușcărie. De exemplu, primarul din Bumbești-Pițic va sta în spatele gratiilor următorii doi ani și trei luni, pentru suma de 37.000 euro.

 

Insolvența

Constatând că firma de pază Team TG Guard SRL nu mai are viață lungă, având datorii la bugetul de stat, bănci, angajați și cu un dosar de evaziune pe rol și, mai mult, riscând să-i fie ridicată de către Poliția Română licența de pază, inculpatul Mecu Victor și asociatul său Niculescu Marian au decis, în august 2015, să ceară deschiderea procedurii de insolvență a societății, lăsând cu ochii în soare foarte multe persoane care aveau de încasat bani de la aceasta. Dosarul se află, de aproape șase ani, pe rolul Tribunalului Gorj, pentru continuarea procedurii de valorificare bunuri și recuperare creanțe.

 

Cartelul familiei

Dar cum mecanismul relațional încă era funcțional, în ianuarie 2016, Mecu & Niculescu au decis să-și bage copiii la înaintare și, astfel, ia ființă firma de pază TMG GUARD SRL, un nume al firmei foarte apropiat de așa zisa firmă mamă, TEAM TG GUARD, băgată în insolvență, pentru a induce în eroare societățile cu care aveau contracte. 

Acționarii noii firme de pază, TMG GUARD SRL, sunt odraslele celor doi foști ofițeri SRI, respectiv Victor Lucian Mecu, cu cotă de participare de 65% și Alin Niculescu, cu cotă de participare de 35%, ambii având atât calitatea de asociați cât și pe cea de administratori. Bineînțeles că la fel ca și firma de pază precedentă și aceasta este mufată imediat la contractele cu statul, prin influența fostului ofițer SRI Mecu, care, evident, se află în spatele acestei firme, cei doi tineri fiind doar cu numele.

Lăcomia fostului ofițer SRI nu se termină aici și, în 2018, își pune nora, Roxana-Maria Mecu, să inființeze firma de pază Total Force MS SRL, unde aceasta deține 50% din părțile sociale, iar o altă persoană, Ramona Daniela Stoica, o cotă de participare de 50%, ambele fiind asociați și administratori ai societății comerciale.

 

 

Această a doua firmă înființată de familia lui Victor Mecu este cumva complementară celeilalte, ambele având ca scop participarea la licitații unde să poată utiliza metoda “menghina”. În ce constă această operațiune: la o licitație participă cele două firme de pază ale familiei Mecu, TOTAL FORCE MS SRL și TMG GUARD SRL, unde, în majoritatea cazurilor, prima firmă de pază vine cu un tarif foarte mic, iar cea de-a doua firmă de pază practică un tarif puțin mai mare, ca să fie siguri că își pot adjudeca acea licitație, cu toate că tarifele pe care le practică firma TOTAL FORCE MS SRL nu poate să asigure salariul unui angajat.

Acest fapt denotă că această firmă este creată doar de a mulge de pe ea și apoi să fie bagată în insolvență, cum s-a procedat și cu precedenta firmă TEAM TG GUARD SRL. Dacă la licitație le reușește operațiunea “menghina”, și cele două firme se situează una după cealaltă, prima firmă se retrage și lasă locul celei de-a doua firme pentru a-și adjudeca licitația, ceea ce este ilegal încălcând, în mod flagrant, Legea concurenței.

Aceste practici neconcurențiale ale familiei Mecu au fost folosite la mai multe licitații, printre care cea de la Administrația Finanțelor Publice Motru, Direcția de Patrimoniu Tg-Jiu, Direcția de Prestații Sociale Tg-Jiu, Transloc Tg-Jiu și, în prezent, la licitația de la Complexul Energetic Oltenia. 

Potrivit unor informații, influența inculpatului Mecu Victor duce până la forurile de conducere ale CEO, cât și la nivelul unor structuri ale Departamentului Juridic, precum și la ale Departamentului Comercial din cadrul companiei energetice. Aceste departamente aveau obligația prin DUAE (Document Unic de Achiziție European) să verifice, să excludă din procedură firmele TOTAL FORCE MS SRL și TMG GUARD SRL și să sesizeze oganele de cercetare penală dacă “în cadrul de conducere a 2 sau mai multor operatori economici participanți la procedura de atribuire se regăsesc aceleași persoane care sunt soț/soție, rudă de gradul sau afin până la gradul al doilea, inclusiv, ori cu interese comune de natură personală, financiară sau economică sau de orice altă natură”, potrivit art 180, paragraful 3, alin. 3, litera b din Legea 99/2016, privind achizițiile sectoriale.

Având în vedere că potrivit Legii Concurenței nr. 21/1996 cu actualizările ulterioare, faptele săvârșite în cadrul procedurii de către firmele de pază TMG GUARD SRL (cu asociații și administratorii Mecu Victor Lucian & Niculescu Alin) și TOTAL FORCE MS SRL (cu asociații și administratorii Mecu Roxana-Maria și Stoica Ramona Daniela) fac obiectul analizei și deciziei Consiliului Concurenței, iar pe de altă parte se constituie în infracțiunea de fals în declarații și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și uz de fals și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

 

Juriștii CEO, fără reacție în fața încălcării legii

Curios este de ce juriștii de la CEO nu au sesizat Consiliul Concurenței și organele judiciare despre faptul că la licitația organizată de o companie a statului s-a încălcat legea? În acest caz, chiar juriștii CEO sunt pasibili de a se alege cu dosar penal pentru “omisiunea sesizării organelor juridice”, în condițiile în care au luat la cunoștință de săvârșirea unui fapte penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinesc sarcinile de serviciu și au omis sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală.

Vizualizări: 8,593

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: