Actualitate

Fondul Proprietatea transmite că este imposibil să bage bani la CE Oltenia

Fondul Proprietatea a anunțat că nu are de gând să investească la Complexul Energetic Oltenia. Cei de la Comisia Europeană s-au strâmbat la planul de restructurare, pe motiv că statul ca acționar majoritar vrea să vină în următorii ani cu un ajutor de 1,3 miliarde de euro, în timp ce acționarul minoritar Fondul Proprietatea, care deține totuși 21,56%, este obișnuit să stea doar la primire.

Managerul de portofoliu al FP, Johan Meyer, a spus pentru profit.ro că nu s-ar justifica o investiție în Complexul Energetic Oltenia. Meyer a spus că a evaluat planul de restructurare propus, dar, în opinia Fondului, este "incredibil de dificil, imposibil chiar" să justifice utilizarea numerarului pentru a menține compania solvabilă. "Pe baza permutațiilor pe care le-am văzut și le-am analizat, cred că este foarte dificil să ne așteptăm la o rentabilitate pozitivă din punct de vedere financiar. Noi și Guvernul, în calitate de acționar majoritar, privim acest lucru dintr-un punct de vedere diferit. Noi analizăm din punctul de vedere al unui investitor financiar care dorește să genereze un randament pozitiv al investiției sale, în timp ce Guvernul s-ar putea să nu fie aibă aceleași considerente. Din punct de vedere operațional, nu putem justifica investiții suplimentare în CE Oltenia", a conchis Johan Meyer.

Comisia Europeană a deschis în februarie o investigație aprofundată asupra planului de restructurare al CE Oltenia, o problemă semnalată fiind lipsa de implicare a acționarilor minoritari. "(...) punctele 65-67 din Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate impun ca ajutorul pentru acoperirea pierderilor să fie acordat numai în condiții care să implice o repartizare adecvată a sarcinilor de către investitorii existenți, ceea ce ar însemna, în mod normal, că acționarii tradiționali și creditorii subordonați trebuie să absoarbă integral pierderile înainte să aibă loc orice intervenție a statului. Cu toate acestea, România recunoaște în mod expres că nici acționarii minoritari ai societății CE Oltenia (și în primul rând Fondul Proprietatea SA, care deține 21,56% din acțiunile companiei) și nici creditorii săi nu vor asigura o repartizare adecvată a sarcinilor sub nicio formă (...)", se menționează în decizia Comisiei Europene de demarare a investigației.

Vizualizări: 2,700

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: