Actualitate

Criza gunoaielor! Prefectul a aruncat piatra în baltă, dar e treaba primarilor să sară după ea

Prefectul de Gorj le transmite primarilor că nu are de gând să convoace Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pe problema închiderii singurului depozit de deșeuri din județ. Primarii spun că serviciul de salubritate nu poate fi sistat în starea de alertă, iar de dublarea tarifelor nici nu vor să audă. Prefectul Răducan Morega le transmite că este o chestiune comercială între primării și operatori, care nu privește Instituția Prefectului.

Corneliu Răducan Morega este prefect de câteva săptămâni și a reușit să creeze o criză care se anunță a fi de durată. Din prima zi de mandat, acesta a pus presiune pe subiectul legat de depozitul de deșeuri, care emană de circa doi ani un miros din ce în ce mai greu de suportat pentru cei care locuiesc în apropiere.

Prefectul a ținut o ședință cu Polaris și cu autorități locale, unde s-a convenit realizarea unei investiții la depozitul ecologic, cu termen de executare de 11 săptămâni. După doar două zile, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a anunțat că suspendă autorizația de mediu a depozitului, ceea ce s-a și întâmplat din 23 martie.

Primarii îi cer prefectului să convoace Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru că este stare de alertă și serviciul de salubritate nu poate fi sistat. Prefectul vede însă lucrurile altfel și spune că este doar o chestiune comercială a primăriilor cu operatorii de salubritate, care nu îl privește. "Primarii care îmi solicită convocarea comitetului de urgenţă sunt parte dintr-un contract comercial, semnat de UAT-urile reprezentate de dumnealor şi societăţi care colectează gunoiul. Prefectura Gorj nu poate interveni între relaţiile comerciale dintre cele două părţi. Dacă clauzele contractuale prinse în acele contracte au fost dezavantajoase pentru primării nu este problema prefecturii", a spus Corneliu Răducan Morega.

Prefectul așteaptă decizia instanței, cei de la Polaris Mediu sesizând Tribunalul Gorj pentru suspendarea actului administrativ emis de APM Gorj. Primul termen de judecată va fi pe 2 aprilie, rămâne de văzut dacă și ultimul.

Până atunci, Polaris M Holding anunță că vine în sprijinul cetățenilor municipiului Târgu Jiu si va relua de joi, în regim de normalitate, serviciul de colectare si transport al deșeurilor municipale până la data de 31 martie 2021, timp în care va oferi oportunitatea autorităților de a adopta soluțiile legale pentru remedirea situației actuale de criză. 

“Compania Polaris M Holding speră ca până pe 31 martie 2021 autoritățile din județul Gorj să se implice activ în convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care, în baza OUG 70/2020, deține autoritatea de a suspenda efectele deciziei Agenției pentru Protecția Mediului până la expirarea stării de alertă la nivel național, cauzată de pandemia COVID. Subliniem că, în data de 15 martie 2021, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a decis suspendarea autorizației de mediu a operatorului de depozitare, Polaris Mediu, urmând ca, începând cu data de 23 martie, deșeurile municipale să nu mai fie depozitate la acest depozit. Dacă nu se suspenda efectele deciziei mai sus mentionate, singura varianta legală este reprezentată de modificarea tarifelor conform adresei nr. 3251 din 19.03.2021, depusă la Consiliul Local al Municipiul Târgu-Jiu. Menționăm că adoptarea celei de-a doua variante implică dublarea tarifelor de salubrizare. Dorim să precizăm că tariful practicat de depozitul din Târgu Jiu, deținut de Polaris Mediu, este de aproximativ două ori mai mic decât cel de la depozitul Drobeta Turnu-Severin, și anume 196,82 lei/tonă față de 336,93 lei/tonă”, a transmis Polaris M Holding.

Mai mulți primari i-au cerut prefectului convocarea CJSU, printre aceștia fiind cei de la Târgu Jiu sau Bumbești Jiu, cei de la Motru și Peștișani spunând că nu acceptă majorarea tarifelor. Tensiunea este mare în rândul primarilor, dar cei de la Prefectură nu par interesați de acest aspect.

Vizualizări: 4,714

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: