Politică

Fără precedent. Primăriile, somate să stopeze investițiile, pentru că nu sunt bani!

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminsitrației a informat primăriile, printr-o scrisoare, că au fost epuizate fondurile din PNDL pentru anul în curs, recomandarea fiind să finanțeze proiectele din surse proprii sau să sisteze lucrările. 

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a criticat dur această subfinanțare. “Ni se comunică faptul că creditele bugetare alocate au fost epuizate, ceea ce înseamnă că bugetul a fost prost întocmit. Se știa ce lucrări trebuie efectuate în acest an”, a spus Popescu, care avertizează că firmele de construcții sunt puse în dificultate, pentru că au la rândul lor de plătit furnizori, salarii.

Consiliul Județean Gorj are emise, în acest an, facturi către constructori de 8,6 milioane de lei. Președintele Cosmin Popescu și-a exprimat îngrijorarea că facturile nu vor fi decontate, în condițiile în care guvernul a făcut ”plăți răzlețe” în ultimele luni.

„Ministerul Dezvoltării a epuizat creditele bugetare alocate Pogramului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru anul în curs. (...) Aveți posibilitatea să decontați bunurile achiziționate, serviciile prestate, lucrările executate din surse proprii sau din alte surse legal constituite, sau să sistați lucrările”, se arată în scrisoarea transmisă de ministrul Cseke Attila primarilor.


Ministrul Cseke Attila a mai adăugat că bugetul din acest an s-a epuizat rapid și pentru că au existat plăți restante de circa 2 miliarde de lei de anul trecut, dintr-un buget total de aproximativ 4 miliarde de lei. Abia la rectificarea din august ar veni banii.

Cosmin Popescu exclude varianta ca facturile către constructori să fie plătite din bugetul județului,  spune că abia ajung banii pentru salarii și funcționarea instituției. ”Este pentru prima dată după 8 ani când creditele bugetare se epuizează în primele 5 luni. Economia nu duduie. Ni se spune că achităm din bugetul propriu. Nu avem bani, abia sunt de salarii și funcționare. Ni se mai spune să suspendăm contractele, însă nu avem prevederi legale în acest sens. Furnizorii trebuie să fie plătiți”, a mai spus Popescu. 

Ulterior, premierul Florin Cîțu a anunțat, într-un mesaj pe Facebook, că „toate lucrările de investiții prin PNDL vor fi finanțate de Guvernul României, conform legii”. „Ultimele tranșe de plată se referă la facturile depuse până în 15 iunie, care vor fi achitate etapizat până la 20 iulie. Plățile restante vor fi achitate imediat după rectificarea bugetară obișnuită, la mijlocul anului. Îi asigur pe toți aleșii locali că toate facturile conforme vor fi achitate și reafirm îndemnul de a lucra pentru a avea posiblitatea să decontăm cât mai mult”, a scris premierul.

Vizualizări: 5,934

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: