Actualitate

Estimare: Prețul energiei va crește de două ori și jumătate

Prețul energiei va crește cu 250% în următorii 4 ani, este previziunea făcută de economistul Adrian Câciu în cadrul dezbaterii „Drumul către energia verde: provocări și oportunități”, organizată de revista Capital. Motivul principal ar fi închiderea termocentralelor pe cărbune, în locul cărora nu vor apărea capacități noi.

„Avem bani alocați României, dar nimeni nu a făcut vreun proiect. Vedeți ce se întâmplă cu complexul de la Hunedoara sau cel din Oltenia, întotdeauna sunt zone de vulnerabilitate maximă socio-economică. Nu observ decât dorința antreprenorilor de a intra pe piață, de a obține cote de piață, de a inova, de a cerceta, de a fi adaptați la noile provocări. Din perspectiva statului nu observ acel input necesar de reglementare pe de-o parte, dar și de finanțare pe altă parte, pentru o tranziție coerentă și eficientă. Putem să ajungem și în 2100 și să nu facem nimic. Ne păcălim singuri de 30 de ani cu această tranziție de la combustibilii fosili deși cu toții știm că energia obținută din ei devine din ce în ce mai scumpă”, a explicat Adrian Câciu.

Problema României este că nu știe ce vrea de la sectorul energetic. „Există idei, există potențial, dar nu există strategie. Faptul că există o strategie la nivelul UE nu ne încălzește cu nimic pentru că noi trăim în România, iar România va trebui să se confrunte cu o restructurare a sectorului energetic. Noi nu discutăm de o îmbunătățire a sectorului energetic, e o provocare mult mai mare, este o restructurare. Nu avem o strategie”, a declarat Adrian Câciu. 

 

De altfel, scumpirea energiei se simte deja pe bursă, mai ales pe Piața Zilei Următoare, unde au fost înregistrate recorduri după recorduri.

Vizualizări: 2,114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: