Social

Elevii și profesorii Liceului Mihai Viteazul” Bumbești-Jiu”, implicați într-un proiect inedit 

Elevii și profesorii Liceului Mihai Viteazul” Bumbești-Jiu” au fost implicați într-un proiect inedit. 

Intitulat “Caravana Reciclării Creative” acest proiect este organizat de Asociaţia PlaYouth în colaborare cu OSCAR Downstream, ce se dedică atât ideii de reciclare creativă a deșeurilor, cât și conștientizării efectelor consumerismului asupra mediului înconjurător.

 

Obiectivele proiectului vizează educarea tuturor persoanelor din comunitate, de la mic la mare, în privința sustenabilității, a consumului rațional și a colectării selective. Campania pune mare preț și pe descoperirea beneficiilor pe care le putem aduce mediului și a modului în care putem economisi bani prin transformarea cunoștințelor dobândite într-un hobby, și nu în ultimul rând, promovează creativitatea, lucrul în echipă și bucuria de a realiza prin forțe proprii obiecte noi și utile.

 

“În acest proiect ne-am implicat cu entuziasm și noi, Liceul „Mihai Viteazul” Bumbești-Jiu, împreună cu partenerii noștri dedicați, Asociația „Mediu Curat – Viață Sănătoasă”, Parcul Național Defileul Jiului și Centrul de zi (After-school) al primăriei orașului Bumbești-Jiu, iar ceea ce a rezultat a adus un plus de culoare holurilor liceului și o explozie de creativitate în spațiul de relaxare din grădina unității de învățământ. Echipa de proiect a inclus-o pe doamna directoare Toarnă Maria Gabriela și pe profesorii Cârnu Minodora, Piscanu Camelia, Dumitrache Mirela și Cîrlea Elena, care s-au implicat activ pe durata activităților pentru a asigura o desfășurare cât mai calitativă a programului. Toate lucrările au fost făcute cu suflet, și nu numai că ne-am arătat prin intermediul lor prietenia față de mediu, dar ne-am reamintit și sentimentul de a lucra împreună pentru a ajunge la un rezultat deosebit, pentru a răspândi bucurie față de aproapele nostru și bunătate față de natură. Lucrările realizate nu sunt numai modalități de reciclare a obiectelor ce altfel ar fi sfârșit la groapa de gunoi, ci și opere de artă, în care se regăsesc părți din noi înșine.

 

Liceul nostru a participat la proiect în cadrul fiecăreia dintre cele cinci ateliere propuse, activitățile din cadrul „Săptămânii verzi” fiind de asemenea dedicate derulării acestuia. În zona de „Colectare selectivă” a fost realizată o pictură murală sugestivă de către elevii clasei a IX-a Palaghia Valerian, Becheru Gabriela, Arșanu Elis, Becheru Gabriela și Funieru Raluca și au fost colectate diferite materiale reciclabile de la elevii întregului liceu.

 

Secțiunea „Păsări fericite” a prins viață ca urmare a afecțiunii pe care o arătăm viețuitoarelor necuvântătoare, prin căsuțele de păsărele lucrate cu grijă de către maiștrii și inginerii școlii și vopsite mai apoi viu colorat de către elevi, ce au fost ulterior montate într-un tei aflat la intrarea în instituție.

 

Prin atelierul „Grădina minunată” s-a dorit modificarea aspectului curții liceului. În acest scop,  au fost create mai multe spații verzi și aranjamente, au fost plantate numeroase flori, s-au recondiționat biciclete și cauciucuri și, nu în ultimul rând, a fost realizat un suport alcătuit din cauciucuri și scaune. Elevii clasei a XI-a au creat un aranjament în formă de fluture, folosind piatră cubică, numeroase flori multicolore și multă dedicare. Sub nucul din fața liceului a fost amenajat un spațiu de relaxare, cu pavaj aferent, de către profesorii școlii. Elevii de la clasele de profesională au vopsit o Dacia veche, ea fiind transformată într-un suport floral, iar două biciclete au devenit după vopsire un element de decor plin de creativitate, toate cele trei vehicule căpătând astfel o nouă viață. Băncile din grădina instituției au fost puse la dispoziția elevilor după revopsire, iar spațiul de relaxare destinat acestora a fost amenajat cu căldură, prin realizarea de alei, montarea unui foișor și plantarea unor pomi fructiferi. Nu în ultimul rând, cu sprijinul cordial al Parcului Național Defileul Jiului au fost plantați circa treizeci de molizi într-un spațiu cândva invadat de vegetație.

 

„Lecturi inspirate” este categoria ce a prins rădăcini în spațiul de lectură amenajat în fața amfiteatrului. Pentru această zonă, elevele clasei a XI-a Pupăzan Cosmina Emilia Maria și Popeci Teodora Elena au realizat cu dibăcie o pictură murală a unui copac înflorit, ei dorind să evidențieze ciclul de utilizare al lemnului și, implicit, al hârtiei, prin amplasarea unor cărți într-o serie de suporturi de lemn fixate în perete. Ansamblul spațiului de lectură include și un șir de suporturi vechi de flori, care, după revopsire, au început să găzduiască numeroase volume, fiecare dintre ele fiind obținut în urma unei campanii de donare desfășurate pe parcursul lunii aprilie, aceste corpuri, devenite de bibliotecă, fiind de asemenea concepute cu spații în care cititorii se pot așeza comod. O serie de cauciucuri vopsite au fost de asemenea destinate obținerii unor locuri de așezat relaxat, fiind acoperite cu perne realizate din blugi reutilizați. Întregul spațiu, realizat cu inventivitate, constituie decorul ideal pentru evadarea într-o poveste.

 

Nu în ultimul rând, secțiunea „Reciclare creativă” s-a derulat prin activitatea intitulată „Reciclate și-napoi la lume date”. În cadrul acesteia, elevii cu imaginație ai Liceului „Mihai Viteazul” le-au adus bucurie copiilor de la Centrul de zi social, susținut de către Primăria Orașului Bumbești-Jiu, ei creând pentru aceștia obiecte și jocuri didactice interactive din materiale reciclabile. Atelierele organizate în acest scop au fost distribuite în două părți: primul dintre ele a fost dedicat sărbătorilor pascale, desfășurându-se la Centrul de zi, unde obiectele au fost confecționate împreună cu cei mici, iar cel de-al doilea a fost destinat jocurilor educative.

 

„Caravana Reciclării Creative” și-a răsfrânt asupra liceului nostru numeroasele aspecte pozitive, proiectul având finalitatea dorită datorită implicării tuturor elevilor și profesorilor pe durata „Săptămânii verzi”. Sperăm că inițiativa noastră îi va încuraja și pe alți oameni să aibă o atitudine mai binevoitoare față de mediul înconjurător.“, transmit reprezentanții Liceului Mihai Viteazul” Bumbești-Jiu”.

Vizualizări: 447

Alte articole din Social:

Citește și: