Anchetă

Doi ani de detenție pentru o viață de om

Un tânăr din comuna gorjeană Polovragi a fost condamnat la măsura educativă a internării într-un centru de detenție pe o durată de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Tânărul nu împlinise 18 ani în luna martie, atunci când a ucis un cerșetor dintr-o singură lovitură.

Procurorii au reţinut că, la data de 04.03.2023, lucrătorii din cadrul Poliţiei Oraşului Novaci au fost sesizaţi prin SNUAU 112 de către un șofer cu privire la faptul că a găsit o persoană căzută pe partea carosabilă în localitatea Polovragi, la intrare în cătunul Rudărie. 

Victima a fost dusă la spital, fiind diagnosticată cu "Traumatism cranio-cerebral cu contuzie cerebrală temporală stângă și fracturi craniene temporo-parietal drept fără deplasare, existând astfel suspiciunea că ar fi putut fi victima unor acte de agresiune fizică.

Bărbatul a murit după 17 zile, în spitalul din Craiova.

Bărbatul ucis avea 42 de ani și prezenta un handicap psihic (oligofrenie gradul II-III cu tulburări psihice), afecțiune care îi crea dificultăți de exprimare. Obișnuia să ceară bani turiștilor lângă Mânăstirea Polovragi, dar localnicii spun că era o persoană liniștită.

În fiecare seară își cumpăra o bere și pleca spre casă, în cătunul Rudărie.

Tânărul de 17 ani, care a fost condamnat în acest dosar, mergea și el în aceeași direcție, alături de un prieten de 15 ani. În dreptul unui podeț, au ajuns din urmă viitoarea victimă. Nu este clar ce s-a întâmplat, a fost la un moment dat un schimb de replici, adolescentul l-a lovit cu pumnul în cap pe bărbatul cu dizabilități, iar acesta a căzut pe carosabil, acolo de unde nu s-a mai ridicat.

Tinerii au abandonat victima, care a rămas căzută pe asfalt până când a fost văzută de șoferul care a anunțat poliția.

În apărarea sa, inculpatul adolescent a pretins că că gestul său “a fost determinat de faptul că victima i-a făcut propuneri indecente cu tentă sexuală, fapt ce i-a provocat o stare de furie ce la determinat s-o lovească cu palma în partea dreaptă a capului, lovitură în urma căreia victima căzut și a rămas pe carosabil. Susține că victima era în stare de ebrietate și că mișca la momentul la care a părăsit locul faptei”.

Tribunalul Gorj a stabilit, în sentința din această lună, și plata unor daune morale și materiale către familia victimei, în valoare totală de 65 de mii de lei.

Vizualizări: 1,806

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: